Прекалявате с въглехидратите? Ето какво се случва в организма

Затлъстяването е само една от последиците
Прекалявате с въглехидратите? Ето какво се случва в организма

Въглехидратите са основният и най-бързо усвоим източник на енергия за организма ни. Здравословното хранене изисква между 45% и 65% от калориите, приемани с храната ни, да се набавят чрез тях. При наднормен прием на въглехидрати обаче балансът на редица жизнени процеси се нарушава.

Освен че стои в основата на редица неразположения, от които се оплакваме ежедневно, редовното прекаляване с въглехидратите повишава и риска от някои сериозни заболявания.

В зависимост от физическата и умствената ни активност всеки ден изразходваме различно количество калории. Когато сме приели повече въглехидрати, отколкото имаме нужда за поддържане на енергийните си запаси, организмът трансформира неизразходваните въглехидрати в липиди и ги насочва към складиране в мастните депа за използване при нужда.

Това обаче не означава, че затлъстяването е единственото негативно влияние на прекомерния прием на въглехидрати. Налице са още редица последствия, които може да влошат работата на много системи в организма.

Бързо, но краткотрайно покачване на кръвната захар

Простите и бързоусвоими въглехидрати в състава на захарните изделия, снаксовете и дори на плодовете провокират много бързо покачване на кръвната захар, в рамките само на минути след приема им. Това води до бърз прилив на енергия, която обаче много бързо се изчерпва и може да се стигне до хипогликемия. Така, ако редовно разчитаме единствено на източници на бързи въглехидрати, се появяват оплаквания като хронична умора, отпадналост, световъртеж, проблеми с концентрацията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април