Протеинови храни, с които да заместите нездравословните бързи храни

Протеинови храни, с които да заместите нездравословните бързи храни

Независимо дали сте бодибилдър или се занимавате непрофесионално с фитнес, знаете колко важен е протеина за мускулите и изгарянето на мазнините. Ако ежедневието ви е напрегнато и изпълнено със задължения, разбирате, че здравословното и редовно хранене е невъзможно.

В моментите когато нямате възможност да се нахраните пълноценно и здравословно най-подходящи са протеиновите храни. Приемането на бързи храни с високо съдържание на протеин, ще ви осигурят енергия през целия ден и ще ви помогнат при задържането на мускулната маса.

Ето някои бързи здравословни храни, които лесно можете да си направите и ще поберете в чантата си. Разбира се тези храни са с високо съдържание на протеин:

1. Ниско маслена извара

Изварата отдавна е смятана за основа на здравословното хранене. В 150 гр. обезмаслена извара се съдържа 25-30 гр. протеин и около 1 гр. мазнини. Добавяйки малко пресни плодове към изварата и вече имате високо протеинова, съдържаща фибри здравословна храна. Ако имате нужда да качите килограми, може да заместите изварата с малко сирене, което съдържа повече мазнини.

2. Фъстъчено масло с плодове

Фъстъченото масло съдържа около 5 гр. протеин на супена лъжица, 8 гр. мазнини и 3 гр. въглехидрати, което го прави добра високо протеинова храна. Някои хора предпочитат да ядат фъстъчено масло, намазано върху филия хляб, но препоръчваме да се приема с плодове. По този начин ще набавяте и някои фибри с храната си. 

3. Овесена ядки

В 100 грама овесени ядки има около 17 грама протеин. Ако добавите една купичка кисело мляко към овесените ядки, протеинът ще стане около 25 грама. Може да съчетаете овесените ядки с малко кленов сироп или канела.

4. Ядки и семена

Бадемите, фъстъците и другите ядки имат високо съдържание на протеин и са подходящи за засищане на глада и набавянето на протеин, когато нямате достатъчно време за здравословна храна. Освен протеин, ядките съдържат полезни мазнини, които имат по-голямо влияние върху здравето. Може да изядете шепа ядки преди или след тренировка. Семената от слънчоглед и тиква, също са богати на протеин.

5. Протеин на прах и протеинови барове

Те са чудесен източник на протеин и са много подходящи за закуска или хранене между основните яденета. В 30 гр. има 15-25 гр. протеин, в зависимост от протеина и марката. Добавянето на чаша мляко, можете да добавите 8 гр. протеин. Протеиновите шейкове са лесни да се консумират веднага след тренировка или между храненията като лека закуска.

Високо протеиновите барове са направени да бъдат перфектна протеинова закуска. Те са лесни за съхранение и са много подходящи да си ги вземете на работа, в училище, в залата или където можете да пропуснете хранене и да ги ползвате като заместител. Един добър протеинов бар може да съдържа 22-30 гр. протеин, 18-20 гр. въглехидрати и 5-10 гр. мазнини.

6. Риба тон

В консерва риба тон има около 20 гр. протеин и високо съдържание на незаменими мастни киселини. Може да ядете рибата тон с препечена филия пълнозърнест хляб. За бърза храна можете да си направите сандвич с риба тон, резен домат и кашкавал, препича се докато кашкавала се разтопи. 

7. Яйца

Яйцата съдържат всички девет естествени аминокиселини, така че се считат за пълен протеин. Добра идея е да се включат цели яйца е ежедневната диета, като лека храна между яденетата или като основно ядене. Твърдо сварени яйца са идеални за лека храна, или 3-4 бъркани яйца, смесени с някои зеленчуци правят бързо приготвено междинно ядене.

8. Говежда пастърма

С високото си съдържане на протеин и ниско съдържание на мазнини, пастърмата е идеалната високо белтъчна храна. В 50 гр. говежда пастърма се съдържа до 18 гр. протеин, 4 гр. мазнини и 4 гр. въглехидрати. При избора на говежда пастърма обърнете внимание на количеството сол, което се съдържа в нея.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април