Суров хрупкав хляб от семена

Полезен и изключително вкусен!
Суров хрупкав хляб от семена

Суровият хляб от семена е лесен за приготвяне и обикновено присъства на трапезата ни вкъщи, когато сме в режим на прочистване.

Предлагам ви го като добра и полезна алтернатива на обикновения хляб, особено ако сте решили да минете на суров режим на хранене за известен период от време.

Преди да преминете към суровоядството е необходимо да разполагате с отлична информация и най-вече да подходите изключително разумно. Имайте предвид, че дори най-малките детайли имат значение в този режим на хранене.

Например:

Ядките и семената съдържат вещества наречени ензимни инхибитори. Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне. Организмът ни притежава ензими – храносмилателни, които разграждат храната и метаболитни, които подпомагат всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират. Ядките, семената, бобовите и зърнените култури съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организмът ни, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от храната. Напротив, когато се консумират големи количества не накиснати ядки и семена, това може да ни доведе до дефицит на минерали, да раздразни стомаха ни и да ни донесе други здравословни проблеми. Затова винаги преди употреба накисвайте семената и ядките, които ще приготвяте във вид на хляб или друг вид сурово ястие. 


Ето и рецептата за суров хрупкав хляб от семена.

1511407inm.com

Необходими съставки:

1 кафена чаша суров слънчоглед, тиквено семе и сусам
1 кафена чаша сусамово брашно
1 кафена чаша ленено брашно
2 супени лъжици розмарин сушен или пресен
2 супени лъжици пълнозърнест сусамов тахан
1 брой прясна фурма или 2 броя сушени
2-3 броя сушени домати
чили по желание и на вкус
хималайска сол на вкус
30 милилитра вода

Суровият слънчоглед, тиквеното семе и сусам се накисват във вода за поне 3 часа. В случай, че за хляба използвате сушени фурми и домати е добре да ги накиснете за 10-15 минути във вода. През това време в дълбока купа изсипвате сусамовото и ленено брашно. Към тях добавяте и останалите съставки: розмарин, сусамов тахан, чили, хималайска сол и нарязаните на ситно фурми. Прецедете семената от водата и ги добавете към сместа. Изсипете и 30 милилитра вода и започнете да бъркате тестото. Необходимо е да стане хомогенно. Да ви предупредя, че тестото ще лепне, ако ползвате ръцете си. В този случай обикновено ги мокря с вода или ги омаслявам с малко студено пресован зехтин. В обла тавичка с незалепващо покритие среден размер около 21-22 сантиметра диаметъра поставете топката тесто по средата и с помощта на пръстите си разстелете във формата на тавичката. Друг метод е да разстелете тестото на кухненският плот и с помощта на форми за сладки да изрежете сухарите. Поставете ги върху хартия за печене или тава с незалепващо покритие. Сложете ги на температура за сушене 48 градуса. Изчакайте 5-6 часа. След което сервирайте със зелена салата и песто от авокадо.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април