Това са храните, които бременните трябва да избягват

Това са храните, които бременните трябва да избягват

Ако сте бременна, може би трябва да се замислите добре, преди да си направите хамбургер или да посегнете към сладкиш от магазина, твърди проучване публикувано миналия месец в списание Environmental International.

Докладът е насочен не към храната — не към пържените картофи, бургерите или дори шейковете и тортите, а към това, което докосва храната, преди да я изядете.

Проучванията показват, че фталатите, клас химикали, свързани с пластмасите, могат да попаднат в храната от опаковките и дори от гумените или силиконови ръкавици, носени от работещите с храни. След като бъдат консумирани по време на бременност, химикалите могат да попаднат в кръвния поток, през плацентата и след това в кръвния поток на плода.

Химикалът може да предизвика оксидативен стрес и възпаление в плода, отбелязват изследователите. Предишни публикации сочат, че излагането на фталати по време на бременност може да увеличи риска от ниско тегло при раждане, предсрочно раждане и психични разстройства при децата като аутизъм, дефицит на вниманието и хиперактивност.

Това е първото проучване при бременни жени което показва, че диетите с по-високо съдържание на ултрапреработени храни са свързани с по-голямо излагане на фталати, пишат авторите.

"Когато майките са изложени на въздействието на този химикал, той може да премине през плацентата и да попадне в кръвообращението на плода," каза старшият автор д-р Шила Сатянараяна, педиатър от UW Medicine и изследовател в Seattle Children's Research Institute.

В този анализ са включени данни от изследователската кохорта Conditions Affecting Neurocognitive Development and Learning in Early Childhood (CANDLE), която включва 1031 бременни жени в Мемфис, щата Тенеси, които са били включени в периода 2006-2011 г. Нивата на фталатите са измерени в проби от урина, събрани от по време на втория триместър на бременността.

Изследователите установили, че ултрапреработените храни съставляват от 10 до 60% от диетата на участничките или средно 38,6%. Всеки 10% по-висок дял на ултрапреработените храни в диетата е свързан с 13% по-висока концентрация на ди(2-етилхексил) фталат - един от най-разпространените и вредни фталати.

Непреработените храни, според изследователите, се произвеждат предимно от вещества, извлечени от храни като масла, захар и нишесте, но са толкова променени от преработката и добавянето на химикали и консерванти за подобряване на външния им вид или срока на годност, че е трудно да бъдат разпознати от първоначалната им форма, отбелязват изследователите. Сред тях са например пакетирани смеси за торти или бланширани пържени картофи, питки за хамбургери и безалкохолни напитки.

Когато става въпрос за бърза храна, основните източници на замърсяване могат да бъдат ръкавиците, носени от служителите, и оборудването или инструментите за съхранение, приготвяне, сервиране. Както замразените, така и пресните съставки биха били обект на тези източници, казва водещият автор Бренън Бейкър, постдокторант в лабораторията на Сатянараяна.

Това е първото изследване, казват изследователите, което идентифицира ултрапреработените храни като връзка между излагането на фталати и социално-икономическите проблеми, пред които са изправени майките. Уязвимостта на майките може да произтича от преживяването на финансови затруднения и от живеенето в "хранителни пустини", където по-здравословните, пресни храни са по-трудно достъпни, а транспортът до отдалечени пазари е силно ограничен и дори невъзможен.

"Тук не обвиняваме бременната," каза Бейкър. "Трябва да призовем производителите и законодателите да предложат по-здравословни опции и политики."

Според авторите е необходимо по-стабилно законодателство, за да се предотврати замърсяването на храните с фталати чрез регулиране на състава на опаковките на храните или дори на ръкавиците, които работещите с храни могат да използват.

Какво трябва да правят бременните жени сега?

Бременните жени трябва да се опитат да избягват ултрапреработените храни, доколкото могат, и да търсят плодове, зеленчуци и нетлъсто месо. Четенето на етикетите е от съществено значение тук.

"Търсете по-малък брой съставки и се уверете, че можете да разберете съставките," каза д-р Сатянараяна. Това важи дори за "здравословни храни" като баровете за закуска. Вижте дали не са подсладени с фурми или в тях има литанични мазнини и захари, каза тя

ключови думи:
бременни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май