Трикове, с които ще ускорим метаболизма

Трикове, с които ще ускорим метаболизма

Често пъти ще чуваме термина "метаболизъм", когато се коментират теми, свързани със здравето, отслабването и начина на хранене. Бързият метаболизъм означава, че вие усвоявате и изразходвате бързо поетите калории и нутриенти от храната. И обратното – бавният метаболизъм значи, че скоростта на обмяна на веществата е забавена.

В първия случай ще имаме човек в добра форма, а при втория – човек с наднормено тегло. Ниските метаболитни нива означават, че ние ще изгаряме по-малко калории както в състояние на покой, така и по време на активност, съответно – за да не напълнеем, трябва да поемаме по-малко от тях. За мнозина от нас обаче, именно това е проблемът – ние не разполагаме с вграден брояч на калории и инстинктивно поемаме повече храна, отколкото ни е необходима. Признак за това са следните състояния – ако чувствате постоянна умора, сънливи сте, имате запек, продължително главоболие, покачване на тегло, суха кожа, чуплива коса и др.

За съжаление, част от "виновниците" за нивата на нашия метаболизъм са гените. Не можем да направим много, що се отнася до промяна на генетичния ни фон, но пък може да предприемем стъпки, с които да подобрим метаболизма си. Какви са те?

Яжте повече джинджифил

Изследвания показват, че консумирането на джинджифил всеки ден може да ускори обмяната на веществата. Това прави тази подправка верен съюзник в битката за по-стройна фигура.

Контролирайте нивата на стрес

За да можете да възстановите нивата на обмяна, контролирането на нивата на стрес е от ключово значение. Високите стресови нива отключват в тялото механизми и освобождаване на хормони, които го карат да забави процесите на обмяна. Опитайте се да понижите нивата на стрес – общувайте повече, споделяйте проблемите си – дали с близки или с някой специалист – изборът е ваш.

Добрата хидратация

Водата е жизненоважна течност, която освен за утоляване на жаждата, помага и за освобождаване на тялото от токсини, регулира нивата на кръвна захар и изгарянето на калории. Ако не приемате достатъчно вода, това може да забави метаболизма ви и да направи отслабването по-трудно. Количеството, което се препоръчва за жени е около 2,5 литра; а за мъже – около 3 литра. Пиенето на вода може да доведе до изгаряне на повече калории, докато тялото ви се намира в покой.

Внимавайте с въглехидратите

Всички въглехидрати се преобразуват в захари, които, веднъж попаднали в кръвта, водят до повишаване на нивата на кръвна захар. Тялото складира неизразходваните калории от тях, като ги превръща в запас от мазнини – съответно – ние напълняваме. Заместването на въглехидратите с полезни мазнини (зехтин, маслини, авокадо) и протеини (месо, риба, яйца), ще ни накара да се чувстваме сити за по-дълго време, като по този начин намалим калорийния прием.

Включете в режима си тренировки със съпротивление

Доказано е, че този тип тренировки могат да ускорят метаболизма с до 15%. При тях се използват големи групи мускули, като целта е упражнявайки се, тялото да преодолее определено съпротивление. Това може да се постигне чрез тренировка с ластици, медицински топки или собствено тегло. Това води до покачване на мускулната маса, а оттам и до изгарянето на повече калории, докато тялото се намира в състояние на покой.

Яжте повече авокадо

Авокадото съдържа полезни растителни мазнини, които освен че са хранителни, могат да доведат и до изгарянето на мазнини в нашето тяло. Проучване на университета в Аризона доказало, че яденето на половин авокадо по време на обяд води до по-бързо засищане и намалено чувство на глад за период от 4 часа след консумация.

източник: az-jenata.bg

ключови думи:
метаболизъм

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април