Яйце на ден срещу диабет тип 2

Още една точка в полза на яйцата!
Яйце на ден срещу диабет тип 2

Сигурна съм, че сте обърнали внимание как науката в даден период отрича един или друг натурален продукт като дори успява със страшна сила да го срине с нивото на земята. След такава масивна атака хората едва ли не получават психоза, че не трябва да ядат това или онова.

Яйцата са точно от онези страшни продукти, чийто вреди едва ли не се разпространяваха лавинообразно. Медиите доста подпомогнаха този процес като изписаха тонове мастило за вредите от употребата на яйца. След което яйцата по един или друг начин отново с помощта на същата тази наука почнаха да възкръсват като "Феникс от пепелта" с надеждата, че отново ще си спечелят заслужено място сред продуктите с многобройни ползи.

Иначе казано и най-страшната отрова в света, ако се приема в малки дози е полезна за здравето и лекува, а най-полезната храна приета в огромни дози – може да ни разболее. Истината е както винаги по средата. Необходима е умереност и мярка!

Да се върнем на темата за яйцата. Очевидно в последно време яйцата са във възход, защото според последните проучвания едно яйце на ден може да намали риска от диабет тип 2.


1553507Thinkstock/Guliver

Изследователите от University of Eastern Finland следили хранителните навици на около 2000 мъже на средна възраст в период за около 19 години. Това което учените открили е: че изяждането на най-малко половин яйце на ден се свързва с риска от намаляване на диабет тип 2 с 37% в сравнение, ако се яде само едно яйце или по-малко на седмица. Откритието е особено изненадващо, защото в продължение на много години се е смятало, че холестерола е сериозен рисков фактор за възникване на диабет. Не само това, но се считаше, че основния източник на лош холестерол идва точно от яйцата, въпреки че в едно яйце има 185 милиграма холестерол.

Вече за никой не е тайна, че нашите тела всъщност произвеждат цялото количество холестерол, от което се нуждаем. И когато правим изследване за нивото на холестерола, на практика измерваме нивото на холестерола в кръвообращението. Храната е от изключително значение, но приетия холестерол от 1 яйце на ден или разумния прием на животински продукти не могат да нарушат съществено баланса в организма, особено ако е съчетано с достатъчна физическа активност.

"Яйцата съдържат висококачествени протеини, полиненаситени мастни киселини, витамини и минерали, както и биоактивни съединения като каротеноиди – известни със своите противовъзпалителни свойства", казва водещият автор на изследването д-р Jyrki K Virtanen, който е и асоцииран професор по хранителна епидемиология в University of Eastern Finland. Той допълва, че рисков фактор за възникване на диабет може да бъде и обикновено възпаление.

Учените обаче правят едно уточнение в извадката от изследването, че хората които страдат вече от диабет тип 2 трябва да се придържат към здравословен ритъм на живот и не трябва да прекаляват с употребата на яйца, за да не увеличат риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания. Но ако сте здрави, се придържайте към рецептата: 1 яйце на ден!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април