Януари без джънк!

Добър палео пример за старт на годината
Януари без джънк!

Въпреки, че имаме известни резерви към палео философията, не можем да игнорираме факта, че в последно време тя придоби изключително голяма популярност и накара множество хора да преосмислят много от вредните си хранителни навици.

Добро впечатление ни направи примерът на Мат Ленцнер, който в началото на миналата година организира предизвикателството Gluten Free January (Януари без глутен), в което се включиха 546 души от цял свят. Резултатите в края на месеца бяха впечатляващи, като преобладаващата част от участниците докладваха загуба на тегло (между 2 и 5 кг), подобрени храносмилателни и отделителни функции, по-качествен сън, засилен имунитет и по-добро общо състояние, като цяло. Истина е, че тези показания са субективни и са дадени предимно от хора, които вярват във вредите от глутена, но все пак това не е основателна причина те да бъдат изцяло пренебрегнати.

inm.comТози месец Ленцнер прави сходно предизвикателство под наслов Junk Free January (Януари без джънк), в което вече има записани над 500 души. Този път участниците могат да изберат между пет различни схеми на хранене:

  • Без глутен (пшеница, ръж, ечемик, овес и продуктите, направени от тях) – No Gluten Clan

  • Без омега-6 (слънчогледово, соево, сусамово, царевично и др. олиа) – No Oil Faction

  • Без захар и фруктоза – No Sugar Tribe

  • Без две от посочените – Double Trouble Gang

  • Без нито едно от трите – Triple Threat Set

Веруюто на палео храненето е, че въпросните храни са едни от основните причинители на модерните заболявания като затлъстяването, диабета и коронарната болест на сърцето. Особено когато става дума за преработени продукти като бели брашна, трапезна захар и рафинирани мазнини за готвене.

inm.comАко все още се чудите как да подходите към храненето си през 2012 година, а не ви се занимава с диети, то нищо не ви пречи да се включите в една от петте възможни схеми и да проверите как ще ви се отрази тя. За целта, единственото, което трябва да направите, е да пуснете един имейл на junkfreejan [at] gmail.com като посочите име и инициал на фамилия, градът и държавата, които обитавате, както и към коя от групите бихте желали да се присъедините. Записването е отворено до 10-ти януари и просто трябва да отчетете датата, на която започвате и да продължите до същото число на следващия месец. Естествено, бихте могли въобще да пропуснете въпросните формалности и да направите предизвикателството съвсем неофициално, за пред самите себе си.

В края на месеца пред вас стоят точно два избора: да продължите да се храните в същия дух, ако считате, че подобен режим ви се отразява добре. Или пък да преустановите и да опитате да върнете въпросните храни в менюто си, за да проверите какво ще се случи.

Казват, че който играе, печели. В случая може и да загуби... един-два вредни навика и няколко излишни килограма, което звучи добре като за закъснял новогодишен подарък :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април