7 хранителни добавки за вечна младост

Не се лишавайте от тях!
7 хранителни добавки за вечна младост

Да осъзнаеш, че остаряваш може да бъде доста шокиращо!

Ставате някоя прекрасна сутрин и 
в огледалото забелязвате нови сиви косми в косата си, а около очите и устните са се настанили упорити малки бръчки, които са в състояние да ви накарат да изпаднете в паника.

Мнозина започват да харчат сериозни суми пари за фризьори, скъпи кремове и козметични процедури, но ако искате да постигнете осезаем ефект, можете да го направите не само с външни помощници, но и с помощта на добавките, намиращи се в храната. Това е мнението на д-р Джудит Хелман - дерматолог от Ню Йорк.

"Някои хранителни добавки доказано увеличават малките окончания на хромозомите в ДНК отговарящи за стареенето и така наречени теломери" - казва д-р Хелман. Ето за какво става дума: С остаряването, предпазващите теломери се скъсяват и регенерацията на ДНК започва да се забавя. Този процес води до нарушаване на целостта на клетките, което е в основата на самото стареене се казва в статията на Prevention.com.

Друг процес, който скъсява теломерите е оксидативен стрес, при който нестабилни молекули причиняват повреди в клетъчната структура. С напредване на възрастта тялото губи способността си да неутрализира тези нестабилни молекули. Дължината на вашите теломери може да ви даде информация за очакваната продължителност на живота ви - колкото по-къси са те, толкова по-малко време ви остава.

Сега да погледнем и към добрите новини - според д-р Хелман можете да се противопоставите на остаряването и дори да увеличите дължината на вашите теломери с някои храни и добавки:

1617596Thinkstock/Guliver

1. Витамини А, С и D

Помните ли, че д-р Хелман спомена за оксидативен стрес? Посочените витамини действат като антиоксиданти и могат да намалят този стрес. Те помагат за постигането на здрава кожа и правилната функция на много важни органи. "Витамин А постоянно търси и неутрализира нестабилните кислородни молекули" - казва Хелман. Той повишава имунитета, който е изключително важен при напредване на възрастта.

Витаминът се съдържа в телешко месо, млечни продукти, яйца и продукти със светли цветове като кайсии, портокали, моркови и домати. Опитвайте се да ядете някои от тях поне два пъти дневно и ще поддържате добри нива на витамин А.

Витамин С

Концентрацията му е голяма в цитрусовите плодове. Той е необходим за производството на колаген - веществото, което придава младежки вид на кожата ви. Заедно с витамин D те спират остаряването на кожата и могат да помогнат за дължината на теломерите. Изследване на American Journal Of Clinical Nutrition показва, че пациенти с високи нива на витамин D са имали значително по-дълги теломери в сравнение с пациенти с ниски нива на витамин D. Количеството на този витамин можете да повишите с приемането на зърнени закуски и млечни продукти.

Можете да говорите и с лекар за евентуално приемане на витамин D под формата на добавка, ако имате проблем с неговото усвояване от естествени източници.

1617600Thinkstock/Guliver

Ето няколко важни знака, че страдате от недостиг на витамин D, без да се спираме на подробности:

- потите се твърде много
- страдате от неочаквана силна слабост
- счупвания на кости
- хронична болка в костите
- твърде често страдате от лошо настроение и депресия

2. Омега 3 мастни киселини

Тези чудодейни здравословни мазнини помагат по много начини - намаляват риска от сърдечни заболявания, инфекции, подобряват здравето на кожата и ставите.

Учени от Охайо са открили, че омега 3 киселините имат пряко въздействие върху дължината на теломерите. Доказано е, че приемането на риба или рибено масло има добър ефект върху сърдечно-съдовата система. Не обичате риба? Можете да си набавите Омега 3 с ядки (най-вече орехи), ленено семе, растителни мазнини и яйца.

3. Полифеноли

Те също са мощни антиоксиданти. Съдържат се в зелен и бял чай, грозде, семена от грозде и какаови зърна.

4. Куркума

1617602inm.com

Доказано е, куркуминът, който се съдържа в подправката блокира растежа на меланоми и други видове рак. Той също блокира развитието на всякакъв вид инфекции, които принципно стават хронични с напредването на възрастта.
Ползвайте подправката на салати, маринати и в къри.

5. Магнезий

Този минерал играе важна роля в повече от 300 важни процеса в тялото. Той успокоява мускулите и нервната система и така помага за съня ни. Необходим е за ритъма на сърцето, регулиране на кръвното налягане, синтеза на протеини, растежа на костите и контрол на кръвната захар. Предполага се, че предпазва и теломерите, чрез приноса си за запазване на целостта на ДНК и нейните способности за регенерация, както и с намаляване на оксидативния стрес и инфекциите. Трябват ни 400 милиграма дневно, а само една трета от нас приемат достатъчно. Приемайте зеленчуци с тъмни листа, ядки, семена, боб, риба и пълнозърнести храни.

6. Ресвератрол

Изследвания откриха, че този антиоксидант, който се съдържа в червеното вино е мощно оръжие срещу остаряването, помага за инсулиновата чувствителност и предпазва от сърдечни заболявания чрез успокояване на кръвоносните съдове. Като добавка той помага за регенериране на клетките и предпазва дължината на теломерите.

7. Коензим Q10

Този ензим има изключително важна роля за набавяне на енергия за клетките. Тялото ползва коензим Q10 (CoQ10) при изграждането на молекула наречена аденозин трифосфат (ATP), която подхранва енергийния реактор на клетките - митохондриите.  С остаряването ние произвеждаме по-малко коензим Q10 и резултатът е, че клетките ни не функционират нормално. Няма прогноза колко коензим Q10 ни е нужен, но можете да си го набавите с телешко месо, сардини, скумрия и черен дроб. Вегетарианците могат да наблегнат на спанак, броколи и карфиол. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април