10 храни, които натурално смъкват кръвната ви захар - II част

10 храни, които натурално смъкват кръвната ви захар - II част

Постигането на баланс на нивото на кръвната захар е единствения начин да водите качествен начин на живот, в който няма страдание и неудобство. Хората страдащи от диабет тип 1 или 2, както и тези с инсулинова резистентност трябва непрекъснато да се съобразяват какво, кога и как се хранят, за да се чувстват добре.

Поддържането на високи нива на кръвната захар има унищожителни последствия за тялото, тъй като вреди на органите, кръвоносните съдове, нервите и сексуалния живот. Пораженията са толкова сериозни, че за човек е трудно да води нормален начин на живот.

Контролът на кръвната захар ще ви гарантира отлично самочувствие, възможност за постигане на добро здравословно състояние и шанс да живеете максимално нормално.

Редица специалисти, които се занимават със здравословно хранене препоръчват различни диети за справяне с повишената кръвна захар в организма.

Съществуват достатъчно храни, които действат като натурален балансьор при ежедневния им прием. 

Преди време ви представихме първите 5 суперхрани, които дават наистина доказани отлични резултати върху снижаването на захарта в кръвта, които можете да откриете ТУК. Сега ви предлагаме следващите 5 храни, с които можете наистина да постигнете повече от отлични резултати.

1. Подправките

1595448Thinkstock/Guliver

Според проведено проучване  публикувано в Medicinal Food, храните съдържащи смес от различни подправки подобряват метаболизма, благодарение на което се намаляват нивата на кръвната захар и триглицеридите в кръвта.

Учените стигнали до извод, че семената от сминдух и куркума действат за намаляване на захарта в кръвта. Към тях изследователите добавят и още семена от кимион, джинджифил, горчица, листа от къри и кориандър.

Благодарение на проучването, учените се надявам, че тези естествени източници на здраве ще помогнат на много хора да се справят по натурален начин с овладяване на високите нива на кръвната захар.

2. Зехтин

Зехтинът е богат на същите мононенаситени мазнини, които притежава и авокадото, които предотвратяват натрупването на мазнини в областта на корема, но също така и инсулиновата резистентност. Зехтинът също така стимулира отделянето на подтискащия апетита хормон лептин.

3. Яйца

1595447Thinkstock/Guliver

Според изследване публикувано през 2008 година в списанието International Journal of Obesity found става ясно, че на хора страдащи от наднормено тегло, които всяка сутрин получавали за закуска по 2 яйца загубили 65% повече мазнини, от тези които имали същата като състав закуска, но без яйцата.

Специалистите смятат, че това се дължи на факта, че с яйцата може да се контролира глада и значително да се намали синдрома на завишен апетит след хранене. Благодарение на яйцата се предотвратяват също така големите колебания в глюкозата и нивата на инсулина.

Освен това учените стигнали до извода, че хората, които ядат яйца за закуска, приемат значително по-малко калории през следващите 36 часа.

4. Ябълков оцет

1595446Thinkstock/Guliver

Отдавна е установено, че ябълковия оцет намалява чувствително нивата на кръвната захар, като същевременно с това контролира инсулина, което води до повишаване усещането за ситост след хранене с бързи въглехидрати.

Според проведено проучване на Arizona State University хората, които са употребявали оцет по време на хранене се радват на по-добри кръвни профили, от колкото тези, които не използват.

Оцетът като натурално средство за понижаване на нивата на кръвната захар е особено подходящ за хората страдащи от инсулинова резистентност и учените са установили изключително бързи резултати при тях.

Единствено специалистите съветват да използвате натурален ябълков оцет, а не балсамико!

5. Череши

Черешите са истински балансьор на кръвната захар благодарение на съдържащите се в тях антоцианини. Изключително подходящи за употреба от хора страдащи от диабет и инсулинова резистентност, въпреки сладкия си вкус.

Според публикувано изследване в Journal of Agricultural е установено, че антоцианините биха могли да намалят производството на инсулин с 50%. Благодарение именно на тях можете да се предпазите и от сърдечно-съдови заболявани и рак.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април