Щитовидната жлеза: хормоналният регулировчик

За който също трябва да се грижим
Щитовидната жлеза: хормоналният регулировчик

Най-важното

Никак не ви съветваме да пушите, ако имате нарушения на щитовидната жлеза. Цигареният дим съдържа вещества, които могат да допринесат за влошаване на състоянието ви. Както и за по-продължително лечение. 

Може да локализирате мястото й веднага. Просто сложете пръсти в предната част на шията си, някъде по средата. Ще я усетите как тупти... Това е щитовидната ви жлеза – най-голямата с вътрешна секреция в човешкото тяло.

По форма много прилича на пеперуда. Изградена е от два дяла, свързани по между си с тънък провлак и тежи горе-долу около 20-25 грама.

Сигурно знаете, че вътрешната ви "огърлица" е изключително важен анатомичен орган, нали? Точно така. Основната й функция е да произвежда тиреоидни хормони, отговорни за голяма част от метаболитните процеси, извършващи се в организма.

Ако по някакъв начин изпълнението на главната й задача бъде възпрепятствано oбаче, възниква хормонален дисбаланс. Който неминуемо води след себе си куп опасни последици. И, да, една от тях може да бъде нерегламентираното напълняване.

Но как все пак се "чупи" анатомичното ви бижу?

Лесно. Истината е, че хормоните на щитовидната жлеза съдържат главно йод. Ако водата или храната, които приемате, се отличават с йоден дефицит, госпожицата започва да негодува и да се оплаква. Резултатът: нараства опасно.

В резултат на което тя има двойно повече сили да произвежда двойно повече хормони. Това, най-общо, се нарича хиперфункция на щитовидната жлеза. И често води да развиване на базедова болест.

Лошото е, че може да се наблюдава и обратното явление – хипофункция, което не е по-малко неприятно. Тогава жлезата е с намалена продуктивност. С две думи: много я мързи да работи. При възрастни индивиди (и не само), това състояние може да доведе до забавяне на сърдечната, мисловната дейност, както и на двигателните реакции. Кофти или не, съществува и комбинация от двете форми, с която сме имали лошата съдба да се сблъскаме лично. От опит знаем, че тя доста трудно се лекува.

Стресът, както и наследствени фактори, също могат да нарушат функцията на "анатомичната" ви пеперуда.

Симптоми

Обикновено, проблемите с щитовидната жлеза възникват в ранна юношеска възраст. Но има възможност да се появят и доста по-късно. Издават ги постоянната умора, депресията, засиленият косопад, абсолютната неспособност за запомняне... Както и учестеният ритъм на сърцето и странните, крайно нездравословни поради честотата си, инверсии в теглото. Всичкият този безспорен хаос е резултат от свободната игра на хормоните в тялото.

Диагноза

Като всеки друг здравословен проблем, и този е добре да бъде установен във възможно най-ранен стадий. Обратното: неглижирането му може да доведе до сериозно влошаване на качеството на живот.

Чрез кръвни тестове се проверяват стойностите на няколко от най-важните тиреоидни хормони: Т3 и Т4 и TSH. На ехограф пък може да се определи големината и структурата на щитовидната жлеза, както и точната й локализация.

Взависимост вида на болестта, се прилага различно лечение – най-вече с хормони и други медикаменти, но редица медицински специалисти препоръчват и хирургическа намеса.

Добрите новини

Най-хубавото е, че с подходяща профилактика, всеки може да поддържа метаболитния си регулировчик в изправност. Започнете от храната и водата. Старайте се да приемате продукти, богати на йод. Такива например, са орехите. Другото важно нещо: намалете стреса в живота си. Защото освен базедова болест, той може да ви "подари" още много други неприятни състояния... 

Радвайте се на живота и се грижете за здравето си. Звучи като добра формула срещу всякакви заболявания, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април