7 здравословни зимни зеленчука

Ще ви поддържат в отлично здраве
7 здравословни зимни зеленчука

Различните сезони ни предлагат разнообразие от зеленчуци, които могат да поддържат отличното ни здраве.

Предлагам ви 7 типични за зимния сезон зеленчука, благодарение на които ще се чувствате в топ форма и ще си набавяте, така нужните за организма витамини и минерали.

Стремете се всеки от предложените зеленчука да присъства всекидневно на трапезата ви.

1. Кейл, моркови

Кейл съдържа повече калций от млечните продукти. Освен това е богат на магнезий, сяра, желязо, аминокиселини и е страхотна алтернатива за добро здраве за всяка възраст. Благодарение на него ще се заредите с бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които са от изключително значение за запазване доброто здраве на очите.

1604279Thinkstock/Guliver

2. Зеле, брюкселско зеле

Зелето ще ви помогне да изчистите тялото от токсините и в същото време ще ви помогне да подобрите храносмилането си и функциите на черния дроб.

3. Карфиол, броколи

Карфиолът притежава многобройни предимства за здравето, благодарение на притежаваните от него фитонутриени. Съединения, които са отлична превенция срещу размножаването на раковите клетки, за по-добра сърдечно-съдова система, нормализира кръвното налягане и функциите на бъбреците. Има противовъзпалителни свойства и изключително богато на витамини, минерали и антиоксиданти.

4. Праз лук, кромид лук, чесън

1604299inm

Изключително полезен и богат на витамин В6, който подпомага разграждането на протеините в храната. Подходящ за употреба при хората страдащи от запек, против диабет тип 2, инфекции – действа като натурален антибиотик. Не пропускайте да комбинирате праз и кромид лук в ястията, които приготвяте през зимата. По този начин ще се насладите на истинските ползи и от двата силни противовъзпалителни продукта, а ако добавите и чесън, то нещата ще са още по-добре.

5. Спанак, коприва

И двете съдържат магнезий, желязо, хлорофил – хранителни вещества, които помагат да поддържате тялото и здравето си във върхова форма. Копривата събрана през лятото успешно може да се изсуши и да се използва през зимата, като се добавя в супи или ястия. Изсушена тя не губи полезните си свойства. В случай, че не разполагате, то обезателно включете семе от коприва в менюто си.

6. Червено цвекло, пащърнак, земна ябълка, черна ряпа

1604278Thinkstock/Guliver

Червеното цвекло е сред фаворитите ми през зимата. Изключително богато на витамини, минерали и антиоксиданти. Спокойно можете да го използвате в суров вариант, но не губи свойствата си и при приготвяне на пара и подправено със зехтин. Изключително подходящ е за прочистване на тялото от токсини и е отличен за всякакъв вид детокс програми.

7. Сладки, червени, обикновени или лилави картофи

Каквито и да са, важното е да са картофи! Ще ви набавят необходимото количество калий, което е от изключително значение за поддържането на добро здраве. Сладките картофи батати притежават изключително полезни свойства, от които обезателно трябва да се възползвате през зимния сезон.

Картофите са изключително подходящи, ако имате проблеми с храносмилателната система.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април