Зеленото ни прави щастливи

Ако още се съмнявате, това проучване го доказва
Зеленото ни прави щастливи

Последните проучвания показват, че хората, които прекарват повече време сред природата, се чувстват по-пълноценно. Според миналогодишно изследване, направено от Станфордския университет, студентите, които се разхождат през тревните площи на кампуса на път за лекции, са по-малко напрегнати и се справят по-добре на изпити.

Въпросът, на който учените търсят отговор, е какво точно се случва с телата ни, когато се разхождаме сред открити, зелени пространства. Все още не е научно доказано, че именно досегът с природата е в основата на здравето – обикновено то се асоциира с излагането на слънце, физическата активност или даже само с времето, прекарано в приятелска среда. Сега вече, ново проучване се фокусира именно върху ползите от природната среда преди всичко останало. 

Учените от Медицинския университет в Амстердам са направили изследвания на симпатиковата и парасимпатикова нервна система. Най-общо казано, тези системи отговарят за нивата на стрес в организма, регулират кръвното и пулса.  За целта на експеримента четири дузини студенти са били подложени на електронен мониторинг, който е засичал работата на сърцето докато на младите хора са били показвани снимки. Половината от фотографиите били на урбанистични гледки, сгради, паркирани коли, а другата половина на китни зелени пространства, диви природни пейзажи и гори. 

1671376Pinterest

След прожектиране на първата половина от снимките, на студентите били възложени сложни тестове.

По същия начин, след прожекцията на снимките със зелени пейзажи им били възложени еднакви по трудност задачи.

Резултатите от двата изпита и от мониторинга на сърдечните показатели разкриват, че когато на студентите се показват снимки на природни обекти, пулсът им се забавя, а оценките им се подобряват.

Проучването доказва, че дори и само за кратко, гледането на природни снимки може да има ползотворен ефект върху цялото тяло. Според Магдалена ван ден Берг, ръководител на експеримента, благоприятният ефект би бил многократно подсилен, ако снимките бъдат заменени с прекарването на реално време сред природата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май