"Узана поляна фест": триумф на екологията

"Узана поляна фест": триумф на екологията

Фестивалният туризъм у нас е в разгара си и ние сме адски щастливи от този факт. Следим отблизо всички фест инициативи и искрено приветстваме онези от тях, в които освен забава, музика и танци, има и солидна доза еко намерения.

Пресен пример за такава инициатива е форумът "Узана поляна фест", който се състоя през уикенда, над Габрово. Организатор на събитието е "Програмата за малки проекти" на Глобалния екологичен фонд (ГЕФ). Основната цел на фестивала бе да събере на едно място полезни практики, които са били финансирани от ГЕФ през последните няколко години.

Началото

Зеленото приключение започна официално в 11 часа, в събота, на 16 юли. След кратко приветствие, министрите на управлението на европейските фондове Томислав Дончев и на околната среда Нона Караджова, поставиха началото на поредица от екологични инициативи. Те пуснаха на свобода два малки сокола, излекувани в Центъра за спасяване на диви животни в Стара Загора.

Програмата продължи с изпълнение на фолклорни състави от три български планини - Родопите, Странджа и Балкана, като магията на народната музика се усещаше особено силно тук, в сърцето на България.

Близо до природата

Обаче, същинската програма на екологичния фестивал започна в 14 часа. Тогава организаторите ни изненадаха приятно със серия от демонстрации за добиване на енергия от алтернативни източници. Последваха забавни игри за запознаване с дивата природа и за изработка на бижута, амулети, хранителни продукти, дрехи и много други.

Бяха представени стари занаяти като тъкачество, плетачество, месене на хляб с жив квас, правене на бижута от плъст, боядисване на вълнени тъкани. А сформираната на открито "Арт академия" даде възможност на всички желаещи да научат тайните на техниките, използвани от предците ни и да ги пресъздадат със собствените си ръце.

Гостите в Узана станаха свидетели и на други любопитни традиционни практики и екологични нововъведения: състезание по радио-проследяване на двойки костенурки! (тракинг), тъкане на традиционното сватбено знаме "феруглица" от бабите от село Добърско, игри за опознаване на био разнообразието в Национален парк "Централен Балкан", беленските острови и Природен парк "Българка", както и работилница за рециклирано изкуство.

Био, био, био!

На "Узана поляна фест" бяха дошли много производители на екологично чисти храни. Гостите можеха да опитат и да си закупят био боб, био мед, сладка от боровинки, диви ягоди и други горски плодове. Те дегустираха био шотове от житни кълнове и усетиха неповторимия вкус на домашно приготвения с жив квас хляб.

Специално внимание бе отделено на проект, който предлага строителство с компресирана земна маса и без бетон, а ученици, участвали в екоконкурс, получиха шанса да си починат на палатков лагер по време на Беглика Фест (19-21 август).

За запалените планинари, каквито на Узана съвсем не липсваха, организаторите бяха предвидили изкачване на връх Исполин, който се издига величествено над местността.

В позиционираното в Информационния център на Узана Еко-кметство пък се проведоха редица дискусии и дебати, свързани с най-горещите проблеми от прилагането на програмата за устойчиво развитие в действителността.

Най-голям интерес предизвика дискусията на Национална асоциация "Подкрепа за кърмене", която беше озаглавена "Бозайници, а не биберонници! - Родителство на Ти с природата" и целеше да запознае хората с незаменимите предимства, които кърменето дава както на новороденото, така и на майката.

И колоездене, разбира се

В 15 часа стартира състезание по планинско колоездене, което е част от мероприятията на "Bike Weekend Uzana", чиито организатори са Община Габрово, МТБ "Габрово" и Колоездачен клуб "Исполин". В надпреварата се включиха едни от най-добрите български велосипедисти.

Вечерта бе отредена за музика и масови забавления – от автентичен фолклор, гайди и тъпани, до смесващата модерни и традиционни ритми банда "Оратница", която беше акомпанирана от майстора на каба-гайдата Петър Янев, свирещ от дълги години с Валя Балканска.

С "подгряването" на публиката се заеха джаз-формацията "Splash Damage" и мултимедийният пърформанс "Селото, което изчезна за една нощ".

А на следващия ден... 

Участниците и гостите на "Узана поляна фест" нямаха много време за почивка, защото програмата продължи в 9 часа сутринта, но както всички знаем, в планината човек релаксира много по-бързо. Така в неделя еко феновете бяха порядъчно свежи, макар че предишната вечер се забавляваха до късно.

Първата инициатива за деня бе стартирането на вело-похода, в който се включиха десетки участници. Целта му е по определен маршрут, включващ редица забележителности по северните склонове на Стара планина, за четири дни, да се достигне до Велико Търново.

Последваха още редица забавни и полезни мероприятия, които ни накараха да изпитаме известно разочарование, че вече е време да се прибираме в цивилизацията...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април