Детска йога

Детска йога

С какво йога дарява децата ни?

1796670

Йога представлява цялостна наука за ума, тялото и духа, подходяща за всички възрасти. На първо място заниманията с йога водят до подобряване на здравето на организма, възстановяване след заболявания, превенция на болести. Йога възвръща естественото равновесие в организма, подпомага правилното развитие и разтеж у децата още от най-ранна детска възраст. Действа благотворно върху опорно двигателната и мускулната система, предотвратява развитието на гръбначни изкривявания, затлъстяване, повишава имунитета, подобрява действието на жлезите с вътрешна секреция, храносмилателната, кръвоносната и дихателна система.

1796673

От друга страна децата стават дисциплинирани и отговорни, хармонични личности. При децата, които се занимават с йога се наблюдава повишено ниво на способността за концентрация, подобряване на паметта и по-лесно усвояване на учебния материал. Развива се пространствената ориентация и координация. В училища, в които се преподава йога, като част от учебната програма, учениците имат по-високи оценки и нямат проблеми с дисциплината, с учителите и съучениците, имат по-дълбока връзка с природата и природосъобразния начин на живот. Децата ни растат в един свят на съревнование и сравнение. Йога изпълва децата с енергия и увереност в собствените си сили и възможности, чувстват се значими, не им се поставят оценки и те самите се учат на толерантност към другите и да приемат себе си такива, каквито са. Йога подобрява психическото им развитие, учат се как да бъдат по-добри, максимално полезни за себе си и другите. Децата се научават да контролират дишането, движенията, тялото си, а от там и ума.

1796671

Методиката по която се провеждат уроците е специализирана за тази възраст, разработена в съответствие с нуждите на децата, без натоварване.Чрез имитиране на животни и предмети, чрез визуализиране, йога се превръща за тях в забавление и игра, развива креативността и въображението.


ключови думи:
дете здраве йога

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април