Изкуството на боя: Винг чун 1

Кратка история от неизвестното минало до наши дни
Изкуството на боя: Винг чун 1

Най-важното

1Това е стандартната транслитерация на наименованието, използвана у нас. В съвременния официален за КНР и Тайван език - мандарин, произношението е "юн чун". В хонконгския кантонски диалект тя е съответно "уен чън". Друг начин за транскрибиране на наименованието на запад, а понякога и у нас, е "уин чун" (романизация: "wing chun, wing tsun").

2Започнахме своето изследване в залата на Красимир Коев – София. Бихме искали да благодарим на него и учениците му за отделеното време и обясненията, които ни помогнаха поне отчасти да се докоснем до философията, която стои зад популярното име на китайската бойна система.

3Транскрипция от мандарин-"Хуан Чун Лян". Кантонски-"Уон Шън Люн".

4Обръщението за "учител, наставник” в китайските бойни изкуства.

5Господин Байер даде специално интервю за Fit&Well, което ще публикуваме съвсем скоро. То ще бъде втората част от изследването, посветено на бойното изкуство с интересен и труден характер – винг чун.

Посвещавам тази статия на Димитър Златанов - човекът, който първи ме запозна с това бойно изкуство и ми представи задочно всички личности, за които ще стане въпрос по-долу.

Бойното изкуство винг чун1 – стил в китайските бойни изкуства, трудно може да бъде проумяно от външния наблюдател. Но тук се натъкваме на един парадокс – възприемането му е също толкова нелека задача и за голяма част от хората, които вече се занимават с него.

За съжаление, мнозина от тях, възприели този стил погрешно, започват да го представят пред публиката. Предлаганият от тях "винг чун” обаче е силно видоизменен и съставен от неавтентични бойни техники.

Какво е истински винг чун тогава? На този и други въпроси вероятно ще успеем да отговорим само частично. Въпреки това се надяваме да ви направим съпричастни към уникалното бойно изкуство, което не ни позволи да го разгадаем с прочитането на повърхностни факти от популярната литература.

За да разберем повече за стила, се срещнахме с хората, които го практикуват2. Считаме, че това беше най-малкото, което можехме да сторим, за да споделим искрата, породена у нас от винг чун. Желаем ви приятно четене!

Накратко за историята на винг чун

wingchun.grПротивно на общовъзприетото мнение, разпространено от популярната легенда, до ден-днешен не е сигурно дали винг чун е създадено от жена. Дори това да е така, все още не съществуват доказателства в подкрепа на подобно твърдение.

Историята ни дава по-достоверен поглед върху делото на Ип Ман. Той се ражда в Китай четири поколения след легендарната родоначалничка на изкуството. Ип Ман разпространява винг чун в Хонг Конг и създава своя школа, от която по-сетне излизат едни от най-популярните и добри бойци в историята на бойното изкуство.

Сред тях е Вонг Шун Леунг3 – ученик на Ип Ман. Същият участва в множество улични боеве, без да изгуби нито един от тях. Системата, която създава, е базирана на винг чун и е насочена към изкуството на уличния бой.

Негов ученик пък е Брус Лий – момчето от Хонг Конг, което започва да тренира винг чун, след като губи битка с местна улична банда. Самият Брус по-късно създава собствена философия за бойните изкуства.

Винг чун в Европа

Когато говорим за учениците на сифу4 Вонг Шун Леунг, не можем да не споменем името на Филип Байер, който напуска родината си и отива в Хонг Конг, за да усвои винг чун лично от учителя Вонг Шун Леунг.

Това решение на Байер е продиктувано от мнението му, че в Германия не се преподава качествен винг чун. Филип се обучава усърдно и вследствие на това става един от най-добрите европейски бойци в този стил.

От началото на 90-те години на XX век, сифу Байер разпространява винг чун в стила на Вонг Шун Леунг, като провежда семинари на територията на Стария континент. Той вече направи неколкократни посещения и в България, последното от които се състоя миналия месец.5

Един от учениците на Филип – Красимир Коев, от години преподава винг чун в София. В залата си Краси, с помощта на практикуващи винг чун приятели, се стреми да запази наследството, оставено от Вонг Шун Леунг през Филип и стигнало до нас.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април