"Да" на бокса!

Кървав? Агресивен? Мъжки? Вижте защо боксът всъщност е комплексно полезен спорт
"Да" на бокса!

Трябва да ви предупредим веднага, че ако държите на красивото лице, боксът не е за вас. Дори най-умната отбрана по време на спаринг не може да гарантира приключването на двубой без драскотина. Но не е нужно непременно да излезете на ринга, за да извлечете ползите, които този спорт предлага.

Тренировките по бокс изграждат оптимален комплекс от качества, които подобряват цялостното физическо и психическо състояние на човека. Започването им не изисква да имате "яка" физика (особено ако сте сред представителите на нежния пол, които поради ред причини трупат мускулна маса по-трудно от мъжете), тъй като здравината на тялото се изгражда постепенно.

Единственото условие е да имате в изобилие желание, хъс и настройката да не се отказвате, когато стане трудно. Подгответе се, че влизайки в залата може да ви разпънат на кръст (образно казано), но излизайки от нея ще се почувствате като преродени.

За разлика от други спортове, в които е необходимо някое физическо или когнитивно качество да преобладава за сметка на друго, в бокса тези задължителни умения се допълват хармонично.

В тежката атлетика, например, в употреба влизат качества като сила, мощност и експлозивност, но бързината и издръжливостта не са от голямо значение. В дисциплините на леката атлетика са по-важни бързината, издръжливостта, гъвкавостта.

При футбола или баскетбола например условието за комбиниране на най-многобройни и разнообразни физически и умствени качества като сила, бързина, ловкост, координация, издръжливост, съобразителност, е изпълнено до голяма степен. Въпреки това при тях отсъства изискването за овладяване на хладнокръвие и възстановяване след шока от прекия физическия контакт.

Нужно ли е да отбелязваме, че красотата при нанасяне на точен удар в труднодостъпна част от тялото на опонента може да се сравни с красотата при изпълняване на пирует във фигурното пързаляне? Можете да поспорите с аргумента, че фигурното пързаляне не е агресивен спорт, но първенството остава в ръцете на бокса с ключовата дума, характерна и за двата спорта: съчетание.

Освен физическата подготовка в бокса, за която ще си говорим допълнително, е решаваща и психическата нагласа. Срещата със спаринг партньор отваря сетивата, изостря вниманието и възбужда цялата нервна система. Всеки път, когато преодолеете страха си, че ще получите удар отсреща, ще усещате по-скоро прилив на самоувереност, а не негативни емоции.

Нивото на издръжливост и способността за активност по време на спаринг или бокс със сянка (с въображаем партньор) ще се увеличават постепенно. Така и вие ще осъзнаете, че колкото повече давате от себе си, толкова по-голямо удовлетворение получавате. Запомнете: тялото и духът са нещо, което никой не може да ви отнеме и вие можете само да ги тренирате, за да работят още по-добре за вас.

От по-горе казаното можем да обобщим как боксът се отразява върху физическото състояние, психиката, настроението и характера на онези, които го практикуват:

Овладяване и предотвратяване на агресията – адреналинът и енергията, които се изразходват по време на една боксова тренировка пречистват тялото и ума от напрежението и негативните емоции. Познаването на агресивната сила и ефектите от нея правят спортуващите бокс най-способните хора за предотвратяване на проявлението им сред околните.
Кондиция, тонус – тренировките, предвидени в подготовката на боксьорите, поддържат тялото и емоциите в състояние, в което много по-лесно и бързо се изпълняват ежедневни дейности, костващи на повечето хора доста физически усилия и нерви.
Подобряване на двигателните функции на тялото – движенията стават по-премерени, точни и енергоспестяващи, а голяма част от болките в областта на гърба, раменете и врата могат да изчезнат като с магическа пръчка.
Доброто настроение – усещането, че гореизброените качества и умения са под персонален контрол, повдига самочувствието. Преодолените опасности по време на спаринга карат повечето предизвикателства на деня да бледнеят пред преживяното на ринга и оттук мотивацията за справянето с тях е много по-голяма.
С учудване ще разберете на колко много неща сте способни. 

Успех!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 10.06.2011 | 22:38
    Отговор на коментар #1 от : Радвам се на съмишленичеството ти. :) Благодаря за споделения ентусиазъм. Ще продължаваме да пишем за бойните спортове :)
  • 1
    от Не е посочен | 09.06.2011 | 09:17
    Много интересна статия и напълно вярна. Бойните спортове наистина носят самоувереност и физическа издържливост. Според мен, това е прекрасен спорт за дамите, а в частност препоръчвам кик бокс, тъй като той развива и долната част на тялото :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май