Вкусните новини днес: доматите

Червени и полезни
Вкусните новини днес: доматите

Признавам си, че много се чудех с какво точно да ви зарадвам в този слънчев понеделник...

В крайна сметка го реших, де. Хубавите новини днес ще са доматите. Мдааа. Не само, защото от тях човек може да си спретне една голяма вкусна шопска салата. А преди всичко, защото румените юнаци притежават немалко хранителни достойнства (ако идват от градината на баба и дядо, още по-добре).

Всъщност, червендалковците даже не са зеленчуци, за каквито вероятно ги смятате... Ботанически погледнато, са си чистокръвни плодове, от семейство Картофови. Интересно нали? Ако сте любопитни да научите повече за тази мистерия, задължително прочетете интересния материал на колегата Кирил Русев. И нещата ще ви станат значително по-ясни, обещавам. 

Разбира се, кой в днешно време се интересува от ботаника?! Нали доматите са кисело-солени на вкус – трудно могат да минат за десерт все пак =)

Едно е ясно: за тяхна родина се смятат Централна и Южна Америка, а към днешна дата се отглеждат с успех на много места по света, включително и у нас.

В хранително отношение, сладурите са отличници по куп параграфи. Но често се акцентира най-вече върху техния мощен антиоксидантен профил. О, да! Сравнително добър източник са на витамин C. Освен това, в тях присъства мистър Ликопен – силен антиоксидант, за който се твърди, че може да предпази човек от доста здравословни неприятности, включително и от слънчево изгаряне.

inm.comДа прибавим още, че днешните герои си имат и: бета-каротин, прилична доза фибри и ценни минерали. 

Що се отнася до нас, ние ги ценим най-вече заради огромното количество вода, което съдържат. Иначе казано, добри помощници са в хидратирането през горещите летни дни. 

А бонусът е... тяхната сравнително ниска калоричност – в 100 грама сурови домати има около 20 калории =)

И още: освен на салата, биха могли да бъдат приготвени по стотици различни начини – ей така, например! 

Е, стига толкова доматени истории за днес :) Желаем ви хубава, готина и весела седмица! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април