Пролетни рулца по тайландски

Пролетни рулца по тайландски

Пролетните рулца са изключително популярно предястие в Азия. Лесни и бързи за приготвяне и след като сте ги направили веднъж бързо ще започнете да използвате въображението си за разнообразяване на рецептата.

Предлагам ви вариант на типични пролетни рулца със зеленчуци от Тайланд. Рецептата е от моя приятелка, чието семейство от дълги години има семеен ресторант в Банкок. Ще ви отнеме около 20 минути за подготовка на зеленчуците и соса и 20 минути за изпичането им във фурната. Тайландците предпочитат пролетните рулца изпържени на уок на висока температура за секунди, но ако са изпечени във фурната не рискувате да бъдат мазни и не създават киселини в стомаха.


Необходими продукти за приготвяне на соса:

¼ чаена чаша (50 милилитра) лек, обезсолен соев сос
¼ чаена чаша (50 милилитра) сок от лайм или лимон
1 чаена лъжичка кафява или палмова захар
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
½ чаена лъжичка лютив червен пипер (по желание)
¼ чаена чаша гореща вода


Необходими продукти за пролетните рулца:

12 броя кръгли или правоъгълни оризови кори 22 см. (можете да ги откриете в китайските магазини)
или 6 броя от обикновени кори за баница разделени на половинa
1 чаена чаша (250 милилитра) нарязани на тънки лентички тиквичка
1 чаена чаша нарязани на тънки лентички морков
1 чаена чаша нарязани на тънки лентички червена чушка
3 скилидки чесън нарязани на ситно
2 чаени лъжички пресен джинджифил нарязан на ситно
2 супени лъжици кокосово масло

За приготвянето на соса сложете всички изброени продукти в стъклена или порцеланова купа и бъркайте докато захарта се разтопи напълно. Оставете поне 1 час да престоят всички съставки преди да сервирате соса към пролетните рулца. За приготвянето на пролетните рулца в тиган сложете кокосовото масло, всички нарязани зеленчуци,  чесъна и пресния джинджифил. Поставете тигана на вече нагорещения котлон като бъркате енергично зеленчуците за 1 минута. Махнете тигана от котлона и оставете настрана. Сложете в дълбок съд студена вода и потопете в него оризовата кора за секунди или докато омекне. Сложете я след това върху дъска за рязане, поставете плънка по към края на листото и направете руло. По този начин повторете процедурата с всички останали 11 кори. В случай, че нямате в наличност оризови кори, използвайте обикновени фини кори за баница, като ги разделите на половина и свивате рулцата на същия принцип. След като сте ги свили - ги наредете в тавичка върху кухненска хартия. Оризовите рулца ги намажете с вода и мазнината останала в тигана. Печете на силна фурна за 20 минути или докато образуват хрупкава коричка. Сервирайте със соса и салата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април