Хималайска сол - здраве от планината!

Солта на живота
Хималайска сол - здраве от планината!

Хималайската сол е кристал добиващ се от Солната верига (Salt Range). Планината се намира в подножието на Хималаите на територията на Северен Пакистан. Формирането на Солната верига е отнело между 250 и 500 милиона години. Счита се за един от най-големите и най-стари солни депозити в света.

Хималайската сол придобива истински широка популярност през 2003 година, когато немски учени правят цялостно проучване на състава на солта и откриват над 10 ценни минерала. Смята се за най-чистата от примеси сол на планетата, която дарява тялото ни със здраве и енергия. 

Цветовете на солта са различни от кристално бяла през бледо розова до наситено розова и дори наситено черна. Счита се, че бялата хималайска сол е най-ценна и затова се намира трудно, а и цената и е в пъти по-висока от тази на останалите. От там идва и другото име на хималайската сол – "бялото злато". 

Защо да употребяваме хималайска сол?

По-добра е от всяка друга сол на планетата. Чистата хималайска сол без каквито и да е било примеси съдържа 84 минерала, които са необходими за тялото ни! В състава на солта влизат желязо, сяра, калий, магнезий и дори натрий, който обаче не води до задържане на вода в организма и не причинява вредите, които обикновено нанася готварската сол. Разтварянето на кристалната сол във вода води до разпадане на кубичната й структура, в следствие на което йонизираните елементи биват лесно усвоени от организма, а минералните соли във вид на йони изпълняват някои важни функции в тялото:

- алкализира и възстановява солевия баланс
- разрежда кръвта
- укрепва кръвоносните съдове, подобрява микроциркулацията
- детоксикира организма и обновява клетките и тъканите
- нормализира кръвното налягане
- подобрява клетъчното хранене и целия метаболизъм
- подобрява усвояването на лекарствата и хранителните добавки
- води до повишаване на жизнеността и издръжливостта на организма
- засилва имунитета
- укрепва костите и значително намалява вероятността от развиване на остеопороза
- предотвратява мускулните крампи
- полезна при бременност, тъй като подобрява състава на амниотичната течност

Как да приемаме хималайската сол?

Освен ежедневно в храната, хималайската сол ще ви донесе многобройни ползи, ако си направите наситен разтвор от висококачествени кристали. В стъклен съд или буркан слагате хималайска кристална сол – наситеният разтвор е готов, когато кристалите спрат да се разтварят във водата. Има неограничена трайност, единствено периодично трябва да добавяте вода и кристали. От така получения разтвор взимате 1 чаена лъжичка и добавяте към 250 милилитра топла вода, която пиете всяка сутрин на гладно – поне 30 минути преди хранене. Освен това можете да я ползвате за гаргара и промивки на синусите.

Соленият разтвор ще спомогне за детоксикацията на организма ви, но също така ще ви дари с природна енергия. Ще постигнете алкализиране и баланс на pH, липсата на който е причина за множество от съвременните заболявания.

Имайте предвид, че хималайската сол не съдържа йод! Необходимо е да включите в менюто си храни, които ще ви го осигурят. Също така е от изключително значение да купувате кристали хималайска сол от високо качество, защото в противен случай ще се лишите от ценните за организма ползи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април