Хранете се правилно, за да спите добре

Пълноценната ви почивка зависи от съдържанието на чинията!
Хранете се правилно, за да спите добре

Постигането на пълноценен сън за мнозина е мечта, тъй като нощите са посветени на будуване, но не по личен избор.

Според най-новото изследване проведено от Американската академия по медицина на съня става ясно, че съдържанието на чинията играе важна роля върху способността да спите пълноценно и най-вече непробудно.

Учените са на мнение, че за да спите сладко е добре да спазвате общите правила като това да не пиете кофеинови напитки, да не тренирате вечер късно, да гасите компютъра и телевизора поне 1 час преди да се отправите към спалнята, но също така и да внимавате с какво се храните през целия ден.

1637043Thinkstock/Guliver

Най-пълноценен е сънят на тези, които се хранят с храна богата на фири, протеини и растителни, студено пресовани мазнини.

Прочетете още по темата: 6 суперхрани в борбата срещу умората

За разлика от тях почитателите на тлъстото, захарта и бързите въглехидрати идват от рафинираните тестени продукти имат сериозни затруднения със съня. Освен това втората група хора се чувстват постоянно уморени и имат непрекъсната нужда от шоколад, енергийни напитки като кафе, за да се поддържат в приемлива форма на работното място.

Проучването показва, че само с промяната на хранителните навици втората група от хора е успяла в рамките на 1 месец да увеличи времето прекарано в пълноценен сън.

Позитивният резултат от смяната на хранителния режим също така сочи, че заспиването става значително по-лесно без излишни събуждания през нощта, а през деня енергията е достатъчна, за да посрещнете текущите си служебни задължения, без да се нуждаете от енергийни напитки.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април