Астаксантин - суперползи с дълготраен ефект

Антиоксидантът даряващ здраве!
Астаксантин - суперползи с дълготраен ефект

Още по темата

Астаксантинът или познат също така като астазантина е червеникав пигмен, който принадлежи към групата на каротеноидите, принадлежащ към същия клас вещества терпени, към който приравняваме и бета-каротина, лутеина и ликопена.

Разпространен е в природата и се добива от отглеждането на микроводорасли, които придават розовия цвят на скаридите, омари, морски дарове, северно-атлантическия крил и сьомгата. Естественият астаксантин срещан в природата е изключително скъп, но и много полезен за здравето.

Антиоксидантът астаксантин се използва за лечение на Алцхаймер, Паркинсон, висок холестерол, очите – заболяването свързано с възрастта – дегенерация на макулата, но също така се води и като отлична превенция срещу всякакъв вид ракови заболявания. Възстановява след прекаран инсулт или инфаркт.

Астаксантинът се прилага директно върху кожата за натурална и пълна защита срещу слънчево изгаряне.

Как работи?

Астаксантинът е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане. Счита се, че е 550 пъти по-силен от витамин Е и 6 000 пъти по-мощен от витамин С.

Но нека се съсредоточим върху отделните му приложения върху здравето.




1584527Thinkstock/Guliver

1. Проблеми с очите

Възрастовата дегенерация на макулата е заболяване, което все още науката не може да установи кога и при какви условия започва процес на развитие. Редица изследвания показват, че комбинацията от астаксантин, лутеин, зеаксантин, витамин Е, витамин С, цинк и мед , ако се приемат ежедневно в продължение на 1 година се подобряват значително някои проблеми в центъра на окото, особено при пациенти в напреднала възраст страдащи от този здравословен проблем.

2. Синдром на карпалния тунел

Ранни изследвания показват, че комбинацията на астаксантин, лутеин, бета-каротин и витамин Е чрез прием 3 пъти дневно в рамките на 8 седмици не намалява болката при хора със синдром на карпалния тунел, но значително облекчава тяхното състояние.

3. Нарушено храносмилане

Приемът на астаксантин в продължение на 4 седмици не намалява болките в стомаха, лошото храносмилане или количеството на бактерии (H. Рylori) в стомаха. Но приемът на мощния антиоксидант намалява чувствително симптомите на рефлукс.

4. Болки в мускулите

Болките в мускулите причинени от физически упражнения могат да бъдат намалени значително при приема на астаксантин, лутеин и шафраново масло в продължение на 3 седмици. Освен това подобрява мускулната сила – нещо което е непостижимо за нито една хранителна добавка приемана отделно.

5. Високо ниво на холестерол

Множество изследвания проведени с астаксантин сочат, че приемането му в продължeние на 12 седмици намалява драстично нивата на триглециридите и увеличава добрия холестерол в кръвта. Други изследвания посочват, че приемането на комбинация от астаксантин, берберин, поликозанол, червени дрожди ориз и фолиева киселина в продължение на 4 седмици понижава общия холестерол, липопротеините с ниска плътност (LDL или "лош”) холестерол и нивата на триглициридите с 20 до 26% и увеличава HDL холестерол с около 5%.

1584528Thinkstock/Guliver

6. Мъжки стерилитет

Според проведените проучвания мъжете приемащи астаксантин всеки ден в продължение на 3 месеца са увеличили плодовитостта си, която е измерена чрез настъпилите бременности при двойки с репродуктивни проблеми.

7. Симптоми на менопауза

Жените приемащи астаксантин, витамин D3, ликопен и цитрусови биофлавоноиди всеки ден в продължение на 8 седмици намаляват значително симптомите на менопаузата, включително горещите вълни, болките в ставите, промяната на настроението и се установява настъпването на контрол на пикочния мехур.

8. Ревматоиден артрит

Приемащите астаксантин, лутеин, витамин А и Е и екстракт от шафраново масло 3 пъти дневно в продължение на 8 седмици значително намаляват болките и подобряват чувството на удовлетвореност, заради възстановената подвижност на ставите.

9. Застаряваща кожа

Приемът на астаксантин 2 пъти дневно в продължение на 6 седмици подобрява еластичността на кожата, дори има изглаждащ ефект върху фините линии и бръчки при жени на средна възраст. Подобрява еластичността и хидратацията на кожата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април