От изкуствените витамини има повече вреди отколкото ползи

От изкуствените витамини има повече вреди отколкото ползи

Американските специалисти в науката за храненето в продължение на седем години са провели мащабно изследване за влиянието на синтетичните биоактивни добавки върху здравето на жените. Анализът потвърдил опасенията на лекарите: приемът на витамини и минерали във вид на хапчета не само не замества използването на натуралните хранителни вещества, но и може да причини непоправими вреди на здравето.

Учените открили, че широко рекламираните синтетични добавки от калций и витамин D, които предпазват от остеопороза и фрактури, не оказват почти никакъв ефект. Само при 1% от 36 хиляди жени на възраст от 50 до 79 години, редовно приемащи калций и витамин D, е било отбелязано някакво укрепване на костната тъкан в бедрената кост. Но затова при повече от 10 процента приемането на калций и витамин D във вид на таблетки провокирало появата на бъбречнокаменна болест.

Човек получава достатъчно количество витамин D от храната и от слънчевата светлина. Допълнителното му приемане може да доведе до нарушения в обмяната на веществата, тъй като витамин D, както и другите мастноразтворими витамини А, Е, К имат свойството да се натрупват в организма. И тъй като витамин D е отговорен за фосфоро-калциевия метаболизъм, това води до отлагане на калций в бъбреците, съдовете и дори сърцето.

Освен това хипервитаминозата може да доведе до мускулна пареза и гърчове. Причината за възникването на тези толкова чести отрицателни ефекти специалистите виждат не в недостатъците на синтетичните аналози на мултивитамините, а в неконтролираното им приемане, тъй като витаминно-минералните комплекси не са лекарства и затова се продават в аптеките без рецепта. Малцина са тези, които се консултират с лекар преди да започнат приема на хранителните биодобавки. А неграмотното им приемане може да доведе до много сериозни последствия.

Международната организация за наблюдение на лекарствата и хранителните добавки е провела 14 проучвания, включващи 170 хиляди души, въз основа на които заявява, че синтетичните аналози на антиоксидантите на бета-каротин, витамин А, витамин Е и селен не възпрепятстват развитието на злокачествените заболявания на храносмилателната система - рак на хранопровода, стомаха, червата, панкреаса и черния дроб. Но най-изненадващо е, че тези лекарства значително повишават риска от смърт от това, от което би трябвало да предпазват, т.е. от онкологични заболявания. Например бета-каротинът, приеман заедно с витамин Е, повишава смъртността с 10%, а с витамин А - с 30%. Освен това използването на синтетични антиоксиданти като превантивни средства, укрепващи сърдечносъдовата система, също не потвърдило целесъобразността си. Проведеното изследване "защита на сърцето", в което са участвали повече от 20 000 души със слаба сърдечносъдова система, показва, че антиоксидантите като бета-каротин, витамини С и Е, не оказват никакъв положителен ефект.

Рискът от инфаркт и инсулт при пациенти, приемащи хранителни добавки, и хора, игнориращи мултивитамините, е приблизително един и същ. Наистина, нивото на витамините в кръвта на тестваните доброволци при приемането на препаратите нараствало, но лечебен ефект не се наблюдавал. Тази "непригодност" на синтетичните добавки се обяснява от биохимиците с това, че действието на живите витамини в пресните плодове и зеленчуци се подсилва от други активни вещества, които помагат на микроелементите да разкрият напълно потенциала си. Синтетичните са лишени от такава подкрепа и затова действието им се различава значително от естествените витамини.

Веществата, получени по синтетичен път, по принцип не се различават от техните физически прототипи. Въпреки това, те имат различна степен на усвояване. Например, приемайки дневната доза на витамин С наведнъж във вид на аскорбинова киселина, човек няма да постигне същия ефект, както при равномерното употребяване на продукти, съдържащи витамин C. Всъщност, винаги е по-добре да изядеш през деня смокиня, портокал, кисело зеле, които, освен витамин С съдържат и други активни вещества, отколкото да се погълне едно хапче.

При сърдечноболните витамин Е увеличава риска от сърдечен пристъп, а пушачите, приемащи високи дози витамин Е, по-често умират от мозъчен кръвоизлив. Допълнителната употреба на мед и цинк за избягване пристъпите на гадене и разстройство е противопоказна за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт.

ключови думи:
витамини вредно полезно

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април