5 признака, че страдате от липсата на калий

Не пренебрегвайте симптомите!
5 признака, че страдате от липсата на калий

Още по темата

Калият е от минералите, които играят важна роля за правилното функциониране на всички, клетки, тъкани и органи в човешкото тяло.

Калият е необходим за правилното функциониране на сърцето и играе ключова роля за костната плътност, дейността на мускулите, нервите, храносмилането, включително регулира и течностите в организма.

Според ново проучване, публикувано във вестник Clinical на Американското дружество по нефрология, става ясно, че наличието на достатъчно калий в организма може да ви предпази от сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, както е и отлична превенция срещу диабет тип 2.

Прочетете още по темата: Здравословно е да се ядат бананови кори

Най-лесното установяване за липсата на достатъчно калий в организма е направата на кръвен тест, който изключително точно ще посочи от какво количество се нуждаете на ден.

Но ако непрекъснато отлагате посещението на лабораторията може би трябва първо да се запознаете с 5-те най-ярки признака, че страдате от липсата на този важен минерал. Ако наблюдавате дори само 2-3 признака е задължително да проверите нивото на калий в организма си.

1638704Thinkstock/Guliver

Страдате от сърцебиене по всяко време на денонощието

Когато нивата на калий стават изключително ниски, то е твърде вероятно да страдате от сърцебиене по всяко време на денонощието, като често това неразположение може да се случи и по време на сън. В този случай, не отлагайте посещението при лекар и изследването на нивото на калий в кръвта.

Страдате от схващане или спазми на мускулите на краката

Ако имате болезнени мускулни спазми или схващания е твърде вероятно да страдате от липсата на калий в организма. От този проблем доста често страдат активните спортисти, както и тези, които изключително много се потят във фитнес залата.

Причината се дължи на намаленото съдържание на електролити в тялото, включително и калий, които спадат при прекомерното потене. В този случай е изключително важно да сте наясно дали разполагате с достатъчно калий в организма.

Прочетете още по темата: На баба ти електролитната

Често вдигате високо кръвно налягане

Генетичната обремененост, наднорменото тегло, прекомерната употреба на сол или стреса могат да са причина за честото вдигане на високо кръвно налягане, но също така причина за него може и да е липсата на достатъчно калий в кръвта. В случай, че в семейството си имате хора страдащи от хипертония, то обезателно трябва да следите нивата на калий в организма и да включите храни, които са богати на този минерал.

Чувствате се уморени и слаби

Чувството за слабост в мускулите и желанието непрекъснато да лежите може да е сигурен сигнал, че страдате от липсата на достатъчно калий в кръвта. Важно е в този случай да не отлагате контролно изследване и в случай, че не можете да компенсирате липсата на калий с естествени източници, то не отлагайте посещението при специалист, който ще ви назначи съответната дозировка за прием.

Менюто ви е лишено от достатъчно плодове и зеленчуци

В случай, че не сте сред почитателите на зеленчуците и плодове, то вероятността да страдате от калиев дефицит е изключително голям. Не отлагайте проверката на нивото на калий в кръвта, както и корекция на обичайното си меню на хранене.

Прочетете още по темата: 7 здравословни зимни зеленчука

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април