Вълшебното годжи бери и необичайни, но вкусни рецепти с плодчетата

Вълшебното годжи бери и необичайни, но вкусни рецепти с плодчетата

Дали всеизвестната легенда за китаеца, живял 252 години само защото всеки ден ядял годжи бери, е истина, не знаем, но малките "вълчи боровинки" са един от най-ценните източници на здраве за човека. Те помагат за запазване младостта и добрия вид на кожата, действат превантивно срещу сърдечносъдови проблеми и помагат за засилване дейността на имунната система. Това растение е страхотен адаптоген – укрепва организма и спомага нормалната му работа в условия на стрес. Ако Ваш близък или Вие сте подложени на химиотерапия или лъчево лечение, може да използвате азиатските плодове, за да се защитите от намаляване нивото на белите кръвни телца и да подобрите ефекта от терапията.

Смята се, че годжи бери благоприятстват метаболизма, като детоксикират организма и по този начин спомагат за намаляване на теглото. Лициум помага още при астма, диабет, високо кръвно налягане и редица алергии. Има още благоприятно действие при неприятни симптоми като умора, безсъние, отпадналост, шум в ушите.

 

Типичен за китайската традиционна медицина е чаят, който се приготвя от листата и корените на Lycium barbarum. Този чай има свойството да потиска действието на бактериите и гъбичките в човешкия организъм. Съществуват данни, според които редовната консумация на годжи бери може да подобри либидото при мъжете и да повиши самочувствието им. Чудодейните червени плодчета притежават синергичен терапевтичен ефект върху целия човешки организъм. Поддържат способността за самоизцеление на тялото, осигурявайки редица незаменими хранителни вещества.

А ето и няколко рецепти с годжи бери, които със сигурност са не само полезни, но и вкусни!

Сок от годжи бери

Накиснете шепа годжи бери в голяма чаша с вода, като продължителността може да варира от няколко минути до един ден. Изпийте течността и естествено си изяжте беритата. Ако искате нещо малко по-специално и още по-свежо добавете каквито други плодове ви хрумнат и имате под ръка, и пасирайте всичко. Обещаваме, че слънцето моментално ще изгрее, дъждът ще спре и животът ще стане много, много по-хубав.

Сладко от годжи бери

  • ¼ чаша годжи бери
  • ½ с. л. портокалова кора
  • ½ с. л. настърган пресен джинджифил
  • 1 с. л. мед

Изключително просто е. Плодчетата се накисват във вода, след което се преместват в друг съд (а течността си я изпивате, защото в нея има много витамини). Прибавят се останалите съставки и всичко се пасира и ето, че е готово.

Морковена супа с годжи, портокал и джинджифил

Добре де, това са горните съставки, но в солен вариант. Какво пък, годжи бери за закуска, обяд и вечеря. Какво ви е необходимо (освен заплата над средната за страната):

  • 1 с. л. зехтин
  • 2 с. л. кокосово масло
  • 2 стръка праз, фино нарязани, в каквато форма ви харесва
  • 6 моркова, обелени и фино нарязани
  • 1 картоф, обелен и не-фино нарязан
  • 1 ½ с. л. обелен и настърган/смлян пресен джинджифил
  • 5 чаши пилешки или зеленчуков бульон
  • ½ чаша прясно изцеден портокалов сок
  • 2 с. л. настъргана портокалова кора
  • ½ чаша годжи бери
  • сол и пипер, колкото ви душа иска
  • парченца портокал и стръкчета мента за красота!

А сега какво? Първо започвате да се чувствате много добре, защото ви предстои да ядете супер здравословна супа. Помнете го, ако случайно не ви хареса на вкус, макар че се съмняваме. Докато размишлявате върху това, можете да загреете зехтина и кокосовото масло в тенджера и да задушите в тях праза, докато омекне. След това прибавяте морковите, картофа и джинджифила и ги оставяте също да омекнат, а случи ли се това, значи е време да налеете бульона. Вари се около 20 минути, докато зеленчуците окончателно се откажат от идеята да хрупат. Дръпвате от котлона и добавяте годжи беритата, преди да са се почувствали пренебрегнати. Следващите стъпки – пасирате супата, връщате я на слаб огън на котлона и я правите изумително освежаваща, като добавяте портокаловата кора и сок, солта и черния пипер. Разбърквате, опитвате. Сипвате я в каквито съдове ви харесва и я украсявате с ментата и парченцата портокал.

Не пропускайте да ни разкажете какво се е получило и как са реагирали вкусовите ви рецептори - долу в коментарите или във Фейсбук.

ключови думи:
годжи бери рецепти

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април