Хапвайте киви за здрави очи и сърце

Хапвайте киви за здрави очи и сърце

Кивито е сред най-сочните и сладки плодове. То е първенец по наличие на витамин С. Изпреварва дори цитрусовите плодове. Заредено е не само с витамини, но и с изобилие от минерали, фибри, антиоксиданти.

 

Достъпно е целогодишно, но през есента и зимата е много предпочитано у нас, тъй като вносът съвпада с летния сезон в страните, в които кивито зрее. Можете да се насладите на предимствата му и да го консумирате всеки ден, защото дава изключителни ползи за здравето на целия организъм.

 

Кивито е суперхрана

Кивито е един от най-добрите източници на витамин С. Само едно киви съдържа над 70% от необходимото количество витамин С за деня. То е източник още на витамин К, Е, фолати, калий, калций, желязо, фосфор и много други минерали.

 

Можете да го добавяте към всякакъв вид здравословни закуски, смутита, следобедни закуски.

 

Може да облекчи астмата

Витамин С и антиоксидантите в кивито имат противовъзпалителен ефект. Това може да допринесе в овладяването на астматичните пристъпи, според healthline.com.

 

Проучване, свързано с метаанализ на данни от различни изследвания показва, че високото съдържание на витамин С в кивито може да помогне за овладяването на пристъпите при астматици, както и при страдащи от различни алергии, блокиращи дихателните пътища.

 

Полезно за червата

Кивито е много богато на фибри. Те са от изключително голяма важност за здравето на червата.

 

Фибрите подхранват полезните бактерии в тях и допринасят за храносмилането, енергията, усвояването на веществата от храната.

 

За здрава сърдечносъдова система

2-3 кивита на ден могат да допринесат за намаляване нивата на лошия холестерол и триглицеридите. Това сочат данните от проучване от 2004 година, цитирани от goodnet.org.

 

Поддържането на нормални нива на липидите в организма понижава сърдечносъдовия риск и намалява вероятността от възникване на сърдечносъдови инциденти. Лошият холестерол се свързва с високо кръвно налягане, увреждане на стените на кръвоносните съдове, запушване и повишен риск от инфаркти и инсулти.

 

За добро зрение

Кивито е полезно и за зрението и доброто състояние на очите. Благодарение на наличието на голямо количество антиоксиданти в състава си, този малък зелен плод има свойството да намалява риска от развитие на макулна дегенерация – една от водещите причини за слепота.

 

В кивито се съдържат лутеин и зеаксантин – антиоксиданти с мощно полезно въздействие върху очното здраве. Редовната ежедневна консумация на киви може да намали риска от макулна дегенерация с до 36%, сочат данни, публикувани в JAMA Ophthalmology.

 

Източник: az-jenata.bg

 

ключови думи:
киви

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април