Храни, богати на селен, помагат в борбата с Алцхаймер

Храни, богати на селен, помагат в борбата с Алцхаймер

Храните, богати на селен, подобряват състоянието на пациентите с болестта на Алцхаймер , според данни, представени наскоро от китайски изследователи.

Новото проучване показва, че богатите на селен съставки могат да предотвратят възпалението и оксидативния стрес.

Съвместният изследователски екип с учени от Института по микробиология на Академията на науките в Гуандун и други институции предлага потенциален механизъм за интервенция на богатите на селен съставки за подобряване на състоянието на пациентите с Алцхаймер. Такива елементи присъстват в много растения и микроорганизми, като например кръстоцветни зеленчуци, дрожди и гъби.

Сред богатите на селен храни са и яйцата, рибата тон, черният дроб, сиренето, беконът, слънчогледовите семки, чията и др.

Проучването показва също, че ензимната хидролиза и физическата обработка (като топлинна обработка, обработка под високо налягане и микровълнова обработка) са основните техники за модифициране на свойствата на диетичния селен.

Резултатите от проучването са публикувани в списанието Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Болестта на Алцхаймер е неврологично заболяване, което се характеризира със загуба на паметта и намаляване на способността за учене и може да възпрепятства способността на човека да извършва ежедневни дейности и да влоши качеството му на живот.

Нараства интересът към полезните свойства на храната - особено богата на селен - за пациентите с Алцхаймер, пише БГНЕС.

ключови думи:
Алцхаймер селен

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април