4 основни правила на японското хранене и защо трябва да го опитате

4 основни правила на японското хранене и защо трябва да го опитате

Процесът на хранене в Япония се основава на вековни традиции, където всичко има значение и смисъл. Японската кухня може да ни даде урок за подмладяване и укрепване на тялото чрез подходяща храна.

Японската диета ще ви помогне да:

  • Увеличете издръжливостта си
  • Укрепите здравето си
  • Забравите за възрастта си

Въпреки че, през последните няколко години японците проявяват голям интерес към европейската кухня, те продължават да отдават предпочитание на традиционните си ястия, които почти винаги съдържат ориз, зеленчуци и морски дарове.

Японската кухня, за разлика от западната, е с ниско съдържание на калории, като протеините на растителна основа доминират над животинските. Животинските протеини се доставят почти само от риба.

Какви са основните правила за хранене в Япония?

Правило номер едно – Малки порции.

Ако се храните бързо, ще консумирате много повече храна, отколкото е необходимо. Ще бъде трудно да осъзнаете точно какво количество сте консумирали и какво е усещането, когато всъщност сте сити. Следователно, за да устоят на изкушението, японците сервират храна на малки порции.

Основната стъпка, която можете да предприемете към здравословна диета, е да замените стандартните обемни чинии с малки.

Дори и да искате, няма да можете да поставите значителни количества храна в малка чиния. Ето защо трябва да следвате този план за действие по-долу:

През първата седмица намалете броя на порциите с 1/5

през втората седмица с 1/4.

По този начин след 3-4 седмици ще можете да намалите обичайната си порция без никакви усилия.

Второто правило – Яжте пресни продукти според сезона.

Японците използват само храната, която считат за най-ценна и свежа за сезона. Например в края на пролетния сезон младият зелен чай, бамбук и сьомга са най-добрите. През есента е най-добре да ядете скумрия и гъби matsutake.

Малко японци биха закупили оранжерийни ягоди през есента, просто защото не са толкова вкусни или толкова здравословни, колкото когато са в сезона. През последния половин век кухнята им се смеси с различни варианти за бързо хранене.

Това са хамбургери, пуканки, чипс и мастноразтворими супи. Истинските ценители на японските национални традиции застават срещу американизацията. Ето защо картофеният чипс с аромат на водорасли, спагети с аромат на хайвер от треска и сладолед с аромат на зелен чай са дошли на пазара.

Третото правило – Приемайте храната възможно най-близо до първоначалното и състояние.

Това е друг начин, по който японската кухня се отличава от другите култури. Местните готвачи се стремят да запазят вида риба и зеленчуци непроменен, за да създадат илюзията, че не са обработени след приготвяне.

Последното четвърто правило – Запазете витамините и минералите.

Японците готвят по начин, който поддържа витамини и минерали непокътнати по време на процеса на готвене. Точните температури на готвене и начинът на нарязване на продуктите – главно по диагонал и кръг – са от съществено значение за запазването на тези витамини и минерали.

Японците прилагат десет вида разфасовки върху зеленчуците. Колкото по-малко време се отделя за рязане и готвене, толкова повече витамини и минерали ще се запазят в крайния продукт. Японският вегетариански асортимент ще ви изуми със зашеметяващото си разнообразие. Те също така използват диви растения – корени, треви и дори водорасли, които са богати както на минерали, така и на витамини.

 

Източник: spiritell.com

ключови думи:
Японска кухня

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април