Безгранично мускулест

При това без усилия
Безгранично мускулест

Ако съберем на едно място всички думи, които са били изписани или изприказвани по повод начините да станем по-големи, по-силни или и двете едновременно, най-вероятно ще получим купчина, която ще е видима с невъоръжено око от Космоса. Съберем ли парите, които са били изхарчени с тази цел, сигурно ще можем да купим същия този Космос.

Някои казват, че не е нужно да откриваме формулата, която ще даде на мускулите ни максимален стимул за растеж, а просто да се отървем от онова, което ги ограничава да го постигнат. Всеки един човек си има генетичен лимит за хипертрофия и се счита, че той до голяма степен се предопределя концентрацията на един протеин, наречен миостатин (от гръцките думи мио – мускул и стазис – стоя неподвижно, спирам). Ако не произвеждахме този протеин или пък ако количеството му в тялото беше редуцирано, щяхме да постигаме много по-добри резултати с много по-малко усилия.1092172Tim Flach

Това за първи път е наблюдавано при белгийското синьо говедо, което разполага с 2-3 пъти повече мускулна маса от обикновената крава и определено привлича вниманието на науката с тази си особеност.1092173Peter Hill

Впоследствие се установява, че при тези животни има мутация в гена MSTN, който отговаря за кодирането на миостатина. В резултат кравите натрупват неестествено за вида количество мускули, при това без да са били подлагани на изключително физическо натоварване.

Противно на всичко, което можете да прочетете за животното по форумите и фейсбук групите, то не е продукт на генно модифициране или третиране с хормони на растежа, стероиди и т.н. Става дума за порода, която е развъждана, тоест достигнала е до настоящия си "неестествен" вид в резултат на много години селекция.1092171Wikimedia Commonsagriflanders

950177bgcattle.wordpress.comСъществуват случаи на хора с добре развита мускулатура, при които тази особеност се асоциира с мутация в едното или и двете копия на MSTN гена. Това, разбира се, не означава, че подобно състояние е характерно за всеки по-предразположен към хипертрофия човек.

Тази особеност поставя въпроса за разработването на препарати, които блокират сигналите или директно самото производство на миостатин. От една страна това би било сериозна крачка напред в третирането на заболявания, съпроводени от мускулна дистрофия, но от друга ще създаде поредната предпоставка за нелоялна конкуренция между атлети в различни спортове.

Някои от привържениците на "естественото трениране" предпочитат да се задоволяват със съждението, че нивата на миостатин на всеки човек са оптимално програмирани за техните индивидуални метаболитни и механични ограничения. Истината обаче е, че всички се блазнят от идеята да получават повече срещу по-малко усилия. Всъщност, тренировките с тежести са един от напълно естествените методи за намаляване на концентрацията на миостатин в тялото... другият е известен на трениращите от десетки години и се нарича креатин.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април