Защо повечето диети се провалят в рамките на 7 дни

Защо повечето диети се провалят в рамките на 7 дни

Драстичните диети обещават бързи резултати, но само ако успеете да ги спазвате докрай. Тази задача обаче може да бъде наистина много трудна.

Промяната в режима на хранене предизвиква стрес за тялото, което най-вероятно се опитва всячески да ви покаже, че не е доволно от новите ви хранителни навици. В резултат сте принудени да изоставите здравословните порядки и да се върнете към обичайните неконтролируеми гастрономични прегрешения. Ето най-честите причини, които водят до нарушаване на диетата в самото ѝ начало.

Тялото ви се бунтува

Твърде драстичните и стриктни диети могат да предизвикат промени в настроението, главоболие, физическа и психическа умора, сприхавост, храносмилателни смущения и мозъчна мъгла. Най-честата причина за появата на тези симптоми са ниският калориен прием и ограничената консумация на въглехидрати. Може би звучи нелогично, но в случай че се оплаквате от такъв дискомфорт, ще трябва да хапвате повече. Не бива да жертвате здравето си заради диетата, а и нали не мислите, че ще може да издържите с оскъдно количество храна за дълго. Най-вероятно диетата ви ще се провали с гръм и трясък вследствие на припадък от изтощение.

Изпитвате глад

Запомнете: чувството на глад през целия ден не е признак за това, че диетата ви действа. Даже напротив. При глад, резултат от ограничаване консумацията на храна, тялото ви е принудено да се запасява с енергия и да не позволява загубата на тегло. Решението на проблема се крие в приема на храни, богати на протеини и фибри, които ще ви държат сити за по-дълго време. Друга успешна стратегия е да се храните с продукти с ниска енергийна стойност като например плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода. Така ще може да си позволите по-голямо количество, без това непременно да означава излишни калории.

Не можете да устоите на изкушението

Има храни, на които просто не можете да кажете "не". Още по-малко, когато сте на диета. Проблемът е, че когато се поддадете на притегателната сила на сладкишите, пицата или чипса, решавате, че с диетата ви е свършено. И отново се отдавате на старите хранителни навици. Истината е, че трябва да се научите да си прощавате тези малки отклонения от диетичния режим. Те едва ли са толкова фатални за фигурата ви. Не и преди да бъдат последвани от още по-голямо количество от същото изкушение или някой друг нездравословен продукт.

Социалното обкръжение ви оказва натиск

Нека не се лъжем. Майка ви със сигурност си ви харесва дори леко по-закръглени и ще ви окуражава да опитвате от вкусните ѝ гозби. Приятелите ви също могат да ви попречат да спазвате диетата. Особено ако са от онези щастливци, на които нищо не им се лепи и могат да си позволят да ядат каквото си поискат. В такава компания е трудно да си единственият, който поръчва салата вместо спагети. Помислете за други начини да прекарвате времето си с близките – такива, които не включват храна. Все пак обяснете на приятелите и роднините си колко е важно за вас да промените тялото си и да получите подкрепа от любимите хора.

Отдавате се на емоциите си

Храненето е пряко свързано с емоционалното ви състояние. Неслучайно от хилядолетия хората се сближават и празнуват с храна. В случай на емоционален крах отново вкусотиите идват като успокоение на изтерзаната ви душа. Силните емоции притъпяват рационалното мислене и способността да преценявате последствията от действията си. Иначе казано, когато сте разстроени и знаете, че купичка сладолед ще повдигне духа ви, игнорирате мисли, ирелевантни в настоящия момент: как ще се чувствате утре, как се отразява стореното на дългосрочните ви цели и т..н. Имайте предвид това следващия път, когато панически посегнете към хладилника в труден момент. Научете се да контролирате емоциите и действията си.

ключови думи:
диети

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април