Плодовете, които не трябва да смесвате

Тези комбинации затрудняват храносмилателната ви система
Плодовете, които не трябва да смесвате

Чели сме хиляди неща и вероятно някои от вас се заблуждават, че купа плодове и/или зеленчуци е най-добрата храна. Затова бързо поглеждате какво има в хладилника и се заемате да го набутате в една чиния. Това е грешка! Киселинни, сладки или неутрални – ако не категоризирате плодовете си така, когато ги комбинирате, то имате нужда от бърз урок преди да стане време за следващото хапване. Важно е да знаете, че не е хубаво да смесвате плодове и зеленчуци.

На второ място, не бива дори да комбинирате някои плодове с други. Това основно зависи от скоростта на храносмилане на различните плодове и зеленчуци. Много комбинации, които правите, вероятно затрудняват оптималното храносмилане и асимилиране на полезните съставки.

Ето как можете да решите какво да сложите в купата си следващия път: 

Пъпеш с диня

Пъпешите трябва да се консумират самостоятелно. Те се смилат по-бързо от останалите плодове, тъй като съдържат много вода. Не ги смесвайте с диня, дори и с мед.Никога не смесвайте киселинни и сладки плодове

Опитайте се да не смесвате кисели плодове, като например грейпфрути и ягоди, или полукиселинни като ябълки, нарове и праскови, със сладки плодове като банани и сливи. Подобни комбинации затрудняват храносмилането и провокират киселини в стомаха. Можете обаче да смесвате киселинни с полукиселинни плодове.

Никога не смесвайте плодове със зеленчуци

Плодовете и зеленчуците се разграждат по различен начин. Плодовете имат по-бързо темпо на храносмилане и в действителност според много диетолози те вече частично са усвоени от момента, в който достигнат до стомаха. Също така плодовете имат по-голямо съдържание на захар, нещо, което може да попречи на храносмилането на зеленчуците. По същата причина човек не трябва да смесва портокал с моркови, тъй като когато се приемат заедно, те могат да причинят киселини и излишен жлъчен сок.

Никога не смесвайте нишесте с високо съдържание на протеини

Само няколко плода имат нишестена природа (най-вече банани) и зеленчуци като царевица, картофи, грах. Никога не трябва да ги смесвате с висококачествени протеинови плодове и зеленчуци като стафиди, гуава, спанак и броколи, защото тялото ви се нуждае от киселинна основа, за да смила протеини и алкална основа, за да усвоява нишестето.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември