Липсата на желязо се преодолява с хранене

Какво трябва да бъде менюто?
Липсата на желязо се преодолява с хранене

Желязото е ключов микроелемент за човешкия организъм. Той има незаменима роля за кръвотворните функции. Използва се при синтезата на хемоглобин – основният структурен белтък на еритроцитите, подсигуряващ преноса на кислород към клетките и на въглероден диоксид към белия дроб. Трайният дефицит на желязо се асоциира с нарушаване на кръвотворните функции и развитие на желязодефицитна анемия.

До дефицит на желязо се стига в три случая – при затруднено усвояване на желязото в чревния тракт, при ускорена загуба на микроелемента и най-вече при намален негов прием. Този есенциален микроелемент трябва да постъпва редовно в организма и това може да стане с приема на храни богати на желязо.

При дефицит на желязо – железен хранителен режим

Дефицитът на желязо е водещият хранителен дефицит в световен мащаб. Сериозни проблеми с ежедневното му набавяне в достатъчни дози изпитват и деца, и възрастни. Това налага да се познават най-богатите на желязо храни и те да се превърнат в основна част от хранителния режим на засегнатите.

Като източник на желязо може да се ползват и животински, и растителни продукти. По-лесно усвоимо и с по-голямо значение за човека обаче е желязото, съдържащо се в храните от животински произход.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Лъв
23 юли – 23 август