Сбогом глад и махмурлук: Врътнете си една шакшука!

Сбогом глад и махмурлук: Врътнете си една шакшука!

Как се врътва една шакшука? Зависи кого питате, защото това ястие се приготвя по минимум 7 893 различни начина. Смята се за присъщо на сефарадската еврейска кухня, но всъщност е изпълзяло от Магреб, като най-вероятният претендент за изобретяването му е Тунис. Може да се яде с един и същи успех като закуска, обяд, вечеря и междинно хранене.

А ако случайно сте се "издокарали" предната вечер и намерите кой да ви врътне една шакшука, сериозно ще си преразгледате списъка с топ 3 ястия против махмурлук. Чао, шкембе чорба, здравей, ти божествена червена манджо с яйца!

Какво ни е необходимо, за да те сготвим в количество за двама умерено гладни или един бедстващ?

  • 7 яйца

  • 1 консерва от 400 грама белени домати или домати на кубчета

  • 1 голяма глава лук, нарязана на едри полумесеци (може и две, ако сте големи почитатели)

  • 5 скилидки чесън, нарязани (казаното за лука важи и тук)

  • 1 зелена чушка, накълцана на дребни парченца

  • 1 червена чушка, пак на ситно

  • 2-3 люти чушки по ваш избор или лютив червен пипер

  • 1 чаена лъжичка пушен или обикновен червен пипер

  • 150 грама натрошено бяло сирене

  • 1 връзка наситнен магданоз за поръсване

  • щипка млян кимион

  • сол и черен пипер на вкус

  • зехтин, студенопресован

А сега какво?

Взимате един хубав огромен тиган с похлупак и в него загрявате зехтин на средна, клоняща към висока температура. На котлона. В този зехтин запържвате лука, като към него прибавяте и щипката кимион. След това идва ред на абсолютно всички чушки и преминавате към готвене на средна температура, докато омекнат.

Тук се включват чесънът и всички останали подправки, както и лютият червен пипер, ако сте го предпочели пред лютите чушки. После добавете и консервата домати (нарязани, ако са били цели преди това) и оставете всичко това да къкри, докато се посгъсти. Може би ще трябва да се заредите с 10-15 минути търпение.

Когато това се случи, се заемате с яйцата. Счупете ги директно в къкрещата течност, в предпочитана от вас конфигурация или напълно безразборно. Похлупете с капака и оставете под него да се случат магийките. Това са още 5-6 минути или малко повече, ако искате жълтъкът да е напълно втвърден. По-добре е да не искате.

След като свалите от огъня, можете да подправите допълнително със сол, черен пипер и още кимион. Това е по желание. Задължително е да поръсите с натрошеното сирене и накълцания на ситно магданоз обаче. Омммм!

ключови думи:
арбска кухня шакшука

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември