12 съвета и рецепти за здраве от прочута сибирска билкарка

12 съвета и рецепти за здраве от прочута сибирска билкарка

Лидия Сурина е доктор по медицина, фитотерапевт и лечителка с близо 50-годишен опит. Наричат я Сибирската билкарка. Името ѝ се нарежда сред тези на Елена Зайцева, Марва Оганян и Людмила Ким. В Русия има издадени няколко книги за лечебните свойства на билките. Ето нейните 12 безценни съвета, с които ще се радвате на отлично здраве.

Хляб

Белият хляб Лидия Сурина нарича "празен хляб". Едно време нашите прадеди са слагали бял хляб на трапезата само в празнични и неделни дни. През останалото време са яли хляб от пълнозърнесто брашно – онова, в което зърната са цели и не чак толкова много обработени.

Сол

Йодираната сол е пълна глупост! Използвайте морска сол, съветва Сибирската билкарка. В нея има 64 микроелемента, 58 от които са с невероятни ползи.

Вода

Наречената вода увеличава енергийните параметри. Затова, преди да пиете "наречете" я. Кажете ѝ онова, което искате да се подобри с вашето здраве и емоционално състояние.

Аспартам

Днес консумираме много хранителни отпадъци. Имам предвид всички видове газирани напитки, дъвки, разни десертчета. Аспартамът се открива във всички тях, а той е 200 пъти по-сладък от захарта. Колкото повече човек пие, толкова повече иска да пие, и толкова повече купува. Така едни става богати на пари, а други – бедни на здраве. При постоянно приемане на аспартам намалява интелигентността, получавате главоболие, гадене, депресия, болки в стомаха, замъглено зрение, нестабилна походка, нарушение на речта, болки в ставите. Мозъкът престава да произвежда серотонин и човек не се чувства пълноценен – ​​борбата с наднорменото тегло не дава резултат.

Витамини

Днес лекарствата са ненужни – повече от 70 процента от тях. Майка ми, която беше лекарка, казваше: "Никога не купувай и не използвай синтетични витамини".

Източници на селен, например са глог, невен, чесън и лайка.

Без калций може, но без силиций – не!

Какво ядат котките и кучетата през пролетта? Житна трева. Те ядат тревата и след това повръщат – прочистват се. Житната трева е ценно лечебно растение. Пшеничната трева съдържа силиций, а силицият задържа калция, и това е защита срещу артрит, артроза, полиартрит. Така се почиства стомаха и се лекува гастрит.

Как да прилагаме житната трева? Вземете китка житна трева, сложете я в подходящ съд, залейте с вода и я кипете за 5-10 минути. След като махнете от огъня, изхвърлете тревата, прецедете, разредете получената отвара с малко чиста студена вода и пийте бавно, на малки глътки. Нужното количество е не повече от 300 мл. на ден, което е добре да се изпие преди обеда. Даването на калциеви препарати в напреднала възраст е престъпление, защото съдовете ще станат крехки.

Йод

Майка ми беше лекар, а баща ми – химик-лесовъд. Като малка имах много алергии, бях алергична от какво ли не. Йодът, който родителите ми даваха, ми помогна да се отърва от тях – три седмици всеки ден, по 3 капки йод в половин чаша мляко. Наполеон давал на войниците йод в армията си, знаейки, че липсата на йод развива кретенизъм и деменция.

Язва

При язва с ниска киселинност трябва да употребявате билката живовляк. Един лист на ден се сдъвква суров, а при висока киселинност се прави чай от предварително изсушените корени на блатния аир.

Черен дроб

Всички екземи, всички кожни заболявания трябва да се лекуват чрез черния дроб. При проблеми с черния дроб – поне два дни от седмицата трябва да сте само на чай и вода. Жлъчните камъни трябва да бъдат разтворени – да се отстраняват само в краен случай.

Масаж на пръстите

С върховете на пръстите се свързват нашите меридиани: малкият пръст е сърцето, безименният е ендокринната система, средният пръст е съдовата система, показалецът е нервната система и дебелото черво, палецът е бронхопулмоналната система и мозъка. Лечителите на Изтока определят здравето на тялото по гъвкавостта на пръстите. Затова, ако имате здравословен проблем, нищо не пречи да разтривате леко всеки ден пръстът, който е отговорен за него.

Аромати

Дали ще сварите ментов чай и ще си направите парна баня, дали ще ароматизирате дома с изгорени дафинови листа, дали във ваната ще сложите хвойна, а в спалнята – лимон – важното е ароматите да са естествени. Няма нищо по-добро от това за физическото здраве, както и за доброто разположение на душата.

Законът за екологична съвместимост

В крайна сметка днес се разболяваме, защото ядем много вносни продукти. 65% от месото в магазините е внос. Внасяме много банани, портокали. Докато навремето, всяко семейство се изхранваше с онова, което задружно са произвели на нивата си. Какво пречи да използваме за храна само онова, което е пораснало на нашата земя, да се храним с родни продукти, произведени от различни хора около нас? Имаме право да приемаме само 10 процента чужда храна, защото, като консумираме нещо, което не е пораснало на нашата географска ширина, нарушаваме закона за екологична съвместимост.

Ако човек яде продукти от други държави – тези, които носят информация от чужд климат, тогава той няма да може да се адаптира към условията на мястото, където живее. Това е основният закон на природата.

 Храната трябва да е лекарство, а лекарството трябва да е храна

Веднъж взех проби от чай от върба, за да проверя нивото на витамини в него. Оказа се, че във върбовия чай има 6 пъти повече витамин С, отколкото в лимона – 260 мг (в лимона витамин С е около 40 мг.)

Всичко, което расте на север, съхранява десетки пъти повече витамини, отколкото на юг. Защо северняците трябва да ядат южни плодове и зеленчуци? Не трябва, защото така отслабва имунитетът им, и не след дълго може да се разболеят. Нашите царе са знаели това много добре. Още през 1580 г. Иван Грозни е казал: "Искате ли да завладеете страната – сменете руската храна с чужда!"

Това е, което правим днес – внасяме чужди, нетипични за нас храни, които в крайна сметка ни разболяват. За качеството на тези храни нищо не може да се каже – те само изглеждат като храни, без да има някаква полза от тях.

Източник: delo.bg

 

ключови думи:
Лидия Сурина

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април