Корсетът отдавна

Какво се е случвало с женския гръден кош под въздействието на този моден аксесоар
Корсетът отдавна

Дамите винаги са заплащали твърде висока здравословна цена в името на това да бъдат в крак с модата. Като започнем с бинтоването на краката, което се е практикувало в Китай с цел ходилото да придобие формата и размерите на лотос, и приключим с модерните хирургически намеси, които нерядко придават на тялото един далеч от естетическия вид. Понякога дори наглед безобидното носене на обувки на висок ток също може да има своите неблагоприятни последици, особено ако е ежедневие и токът е достатъчно висок.

Въобще, можете да бъдете сигурни, че всяка дреха или аксесоар, принуждаващ тялото да заеме форма, различна от естествената му, притежават потенциала сериозно да му навредят.

Един от първите специалисти, които обръщат много сериозно внимание на това, е френският доктор Лудовик О'Фолоуъл, който през 1908 година издава двутомника Le Corset. Както можете да се досетите от името, трудът е посветен на корсета и неговото негативно влияние върху женското здраве.

По този начин той е искал да инициира преосмисляне на актуалната кройка на аксесоара в посока един по-щадящ дизайн. След публикуването на книгата, той продължава да пише, но като колумнист за луксозното корсетиерско списание Les Dessous Elégance. Кадрите, които можете да видите в галерията, са автентични рентгенови снимки на женски торсове в корсети. 

Още здравословни факти от миналото и настоящето можете да получите на фейсбук страницата ни.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември