Знаете ли, че...

 
Оптималното кръвно налягане поддържа мозъка по-млад?
 
Хората с повишено кръвно...

 

Оптималното кръвно налягане поддържа мозъка по-млад?

 

Хората с повишено кръвно налягане, чиито стойности попадат в препоръчителните граници, са изложени на риск от ускорено стареене на мозъка, според ново изследване на учени от Австралийския национален университет (ANU). Изследването установява също, че мозъкът остава поне шест месеца по-млад от актуалната възраст на човек, ако се поддържа оптимално кръвно налягане. Въз основа на това изследователите призовават за актуализация на националните здравни насоки, с цел отразяване на важните констатации.

 

Повишеното кръвно налягане повлиява функцията и здравето на мозъка

Проучването на ANU, публикувано в списанието "Frontiers in Aging Neuroscience", установява, че високото кръвно налягане оказва влияние върху функцията и здравето на мозъка, което увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и деменция. Хората с повишено кръвно налягане, чиито стойности попадат в препоръчителните граници, също са изложени на риск от здравословни проблеми и по-бързо стареене на мозъка.

"Твърдението, че влошаването на здравето на мозъка се дължи на високи нива на кръвното налягане в напреднала възраст, не е напълно вярно.", казва проф. Никола Чербуин, ръководител на Центъра за изследване на стареенето, здравето и благосъстоянието на Австралийския национален университет. "Този процес започва много по-рано и се наблюдава и при хора с нормално кръвно налягане.", допълва Чербуин.

Кръвното налягане се счита за нормално, когато е между 120-129 (систолично – горна граница) и 80-84 (диастолично – долна граница), докато оптималното и здравословното кръвно налягане е под тези стойности (110/70).

Проучването

Идеята за новото изследване идва, след като голямо международно проучване установява, че броят на хората над 30 години с високо кръвно налягане се е удвоил в световен мащаб. Кардиологът и съавтор на изследването, професор Уолтър Абхаяратна, казва, че ако се поддържа оптимално кръвно налягане, мозъкът ще остане по-млад и здрав с напредване на възрастта*.

Екипът на ANU, в сътрудничество с учени от Австралия, Нова Зеландия и Германия, изследва над 2000 мозъчни сканирания, извършени на 686 здрави хора на възраст от 44 до 76 години.

Кръвното налягане на участниците се измерва до четири пъти за 12-годишен период. Сканирането и данните за кръвното налягане са използвани за определяне на възрастта на мозъка, което е мярка за неговото здраве.

Проф. Чербуин, водещ автор на проучването, споделя, че констатациите подчертават особено безпокойство за младите хора на възраст между 20 и 30 години, тъй като отнема време повишеното кръвно налягане да повлияе на мозъка.

"Откривайки въздействието на повишеното кръвно налягане върху здравето на мозъка на хора над 40 години, трябва да приемем факта, че ефектите се натрупват в продължение на години – процес, който започва на 20-годишна възраст. Това означава, че при младите хора мозъкът вече е уязвим.", коментира Чербуин.

Редовно измерване на кръвното налягане

Според проф. Абхаяратна резултатите от изследването показват необходимостта всеки, включително младите хора, да проверява редовно кръвното си налягане.

"Всички хора трябва да се възползват от възможността да проверяват кръвното си налягане поне веднъж годишно, когато посетят личния си лекар, за да се гарантира, че стойностите му са по-близо до оптималните.", казва Абхаяратна. "Ако нивата на кръвното ви налягане са повишени, трябва да се консултирате с личния си лекар за начините за понижаване, включително намаляване на действието на фактори, свързани с начина на живот, като нездравословно хранене и намалена двигателна активност."

Източник: framar.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април