4 народни средства за настинка, които всъщност не са толкова полезни

4 народни средства за настинка, които всъщност не са толкова полезни

Всеки знае какво да прави, ако пипне настинка: наблегнете на чесън, лимони, портокали, компреси с горчица при кашлица, смесете черна ряпа с ароматен мед.

Лекар от най-високата квалификационна категория, член на Асоциацията на медицинските журналисти и бивш подполковник от резервната медицинска служба Алексей Водовозов предупреждава: сред популярните рецепти няма нито една, която да се нарече чудодейно лекарство за настинка.

Витамин Ц

Ако отворите интернет и видите какво трябва да се приемете при настинка, то навсякъде следва първата препоръка – витамин С. Какво беше първото нещо, което майка ви ви купи в детството когато имахте настинка? Точно така, лимони и портокали. В края на краищата се смята, че витамин С повишава имунитета, а също така ускорява лечението.

"Страстта към витамин С, се породи от погрешните схващания на Нобеловия лауреат за химия и мир Лайнъс Полин за ефекта на аскорбиновата киселина върху човешкото тяло", казва Алексей Водовозов. – Но клиничните изследвания са като селекция срещу твърдението, че витамин С лекува всичко. Е, освен може би скорбут, тоест действителния дефицит на витамини в аскорбиновата киселина. "

Според лекаря учените наистина искали да разберат – ами ако са пропуснали евтино, но невероятно ефективно средство, което лекува буквално всичко? И са тествали витамин С за ефективност стотици пъти в различни ситуации. Но резултатите са разочароващи.

"Например в една от рецензиите на Cochrane (Cochrane е международна организация, която изучава ефективността на методите на лечение с помощта на доказана медицина.)

Установено е, че витамин С не намалява честотата на ТОРС (тежък остър респираторен синдром), така че има няма смисъл да го приемате редовно за тези цели, – каза Водовозов. – Единственият ефект, макар и много слабо изразен, се наблюдава при хора, ангажирани с тежък физически труд.

В друг преглед на Cochrane били направени специални изследвания относно пневмонията. Но тук вече за всички категории пациенти няма ефект нито по отношение на превенцията, нито по отношение на лечението. "

Между другото, по време на пандемията COVID-19 всички веднага започнаха да съветват да се пие аскорбинова киселина, припомни терапевтът. Но дори и с коронавирус, витамин С се оказа безполезен, което вече е доказано (например изследванията по тази тема могат да бъдат намерени в European Journal of Clinical Nutrition ).

Важно е да се има предвид, че витамин С изобщо става вреден, ако го пиете продължително и в големи дози – от 7 гр. на седмица и повече, отбеляза Водовозов. Такъв неконтролиран прием на аскорбинова киселина може да доведе до появата на камъни в бъбреците, тъй като рН-то на урината се променя.

 Не е необходимо напълно да се откаже от витамин С в случай на настинка: "В малки дози, по 100–250 mg няма да ви навреди, но не си правете илюзии относно някакъв осезаем ефект. "

О, и между другото – лимонът и портокалът не са шампиони по съдържание на витамин С. Например сладкия червен пипер съдържа много повече от него!

Чесън

Друго популярно средство за борба с вирусни инфекции е чесънът. Препоръчва се да се приготвят капки за нос и различни укрепващи смеси от него или просто да се яде в чист вид. Но, уви, ефективността на чесъна при лечението на болести не е потвърдена.

"В едно от проучванията беше показано, че хората, които са приемали чесън всеки ден в продължение на три месеца, всъщност се разболяват от ARVI (остра респираторна вирусна инфекция) по-рядко.

Но в същото време продължителността на заболяването беше същата като в групата която консумирала чесън, така и в тази на плацебо. Тоест като профилактично средство – може би, като терапевтично – не ”.

В същото време, добави лекарят, учените отбелязват изразената антивирусна активност на екстракта от чесън, но само когато става въпрос за клетъчни култури.

Ако все пак решите да борите настинката с чесън, трябва да знаете, че чесънът не е подходящ за хора със заболявания на стомашно -чревния тракт, тъй като има силно дразнещо действие.

Ряпа с мед

Едно от водещите места в списъка с народни рецепти е смес от сок от черна ряпа с мед, който се справя добре с кашлицата. Освен това акцентът в този коктейл е върху репичките.

"Медът е изследван многократно и е доказано, че по отношение на ефективността той е приблизително наравно с популярния антитусивен агент декстрометорфан". Така че в традиционната рецепта "черна ряпа с мед" - медът може да се счита за повече или по -малко активна съставка.

Що се отнася до меда, терапевтът съветва да го ядете през нощта – от 0,5 до две чаени лъжички, в зависимост от възрастта. Но медът е строго противопоказан за деца под 12 месеца – те могат да развият така наречения ботулизъм на новородени.

Компреси с горчица

Синапените компреси уж работят поради затоплящия ефект: кръвта се втурва към бронхите, имунната система започва да работи по-добре и кашлицата отстъпва.

"Горчицата под каквато и да е форма е друг пример за "наказателна процедура”.  Но за съжаление нито едно клинично проучване не е показало дори минимален ефект от подобен подход”, твърди Водовозов.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април