Медитацията - начин да погледнем отвъд себе си

Що е туй медитация и има ли почва у нас?
Медитацията - начин да погледнем отвъд себе си

Що е туй медитация и има ли почва у нас? Да, това е въпрос, свързан с културата на нас българите и способността ни да възприемаме нови неща, да бъдем интелектуално отворени. Е, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, защото това не е от най-силните ни качества. Тази статия е за онези, които имат смелостта да се гмурнат в реката на непознатото.

Медитацията или "Вглъбено съзерцание", води началото си от древната и хилядолетна азиатска култура и е отговор за много и различни здравословни, психологически и емоционални проблеми. Хора, запознати със същността на медитацията, споделят, че тя е начин да променим и обогатим животът си. Тя е пряк път, към онова, към което всеки един от нас се стреми а именно: по-добро здраве, вътрешен мир, хармония, знание и просперитет, но над всичко - щастлив и благодатен живот.

Древните духовни учители вярвали, че всичко около нас е съставено от "Космическа енергия". За да функционира, всеки един от нас и да изпълнява ежедневните си функции, се нуждае от тази енергия. Част от нея добиваме в състояние на дълбок сън, но това не е достатъчно. Тази е и причината, поради която се чувстваме уморени, изтощени и напрегнати. Това от своя страна води до емоционален и физически стрес и всевъзможни болести. Единственият начин да получим повече от споменатата енергия е като медитираме.

Медитацията е път на съзнанието навътре към себе си. При медитиране съзнателно преминаваме от тялото към ума, от ума към интелекта, от интелекта към себе си и отвъд. За да медитираме е необходимо да "спрем" всяка функция на тялото и умът, тоест движение, говорене, гледане и най-вече мислене.

Първото и най-важно условие е позата. Всяка поза е позволена, стига да бъде много удобна и стабилна. Можем да медитираме на пода, на стол, или на всяко друго място, което усещаме като удобно.

1. Седнете удобно, скръстете краката си и вплетете пръсти.

2. Затворете очи.

3. Спрете всякакъв вътрешен или външен диалог.

4. Просто се отпуснете напълно.

5. Следете собственото си дишане.

Вдишванията и издишванията не бива да бъдат съзнателни, а да стават от само себе си, а ние просто трябва да наблюдаваме този процес. По този начин плътността на мислите ни намалява и те започват постепенно да изчезват. Дишането се забавя и изтънява, докато не стане едва доловимо, а мислите напълно изчезнат.Това е и състоянието, към което се стремим.

Както личи, няма нищо сложно, а ако на някой не му хареса, може просто да спре. Медитирането може само да промени животът ни към по-добро и да ни покаже нови пътища към щастието. Опитът си заслужава!

ключови думи:
медитация

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април