Пет неща, които носят напрежение в дома ви

Пет неща, които носят напрежение в дома ви

В дома си човек трябва да се чувства в абсолютна сигурност, но понякога се случва така, че започваме да се чувстваме зле. И за това си има конкретни причини, с които задължително трябва да се преборим. И по-точно - виновна за това понякога да се чувстваме некомфортно в своята крепост имат пет вещи. Ето ги и тях: 

Недостиг на светлина 

Това е основната причина, когато се приберем у дома, да започне да ни боли глава и да чувстваме умора.  Човешкият организъм е изграден по такъв начин, че при дневна светлина да има сила и енергия, а когато започне да се смрачава, силите да го напускат. 

И тук има няколко правила:

Сутрин всички щори трябва да бъдат вдигнати, за да може в помещенията да влезе слънчева светлина, която е основен фактор за здравето.

Във всяка стая трябва да има добри осветителни тела.

Светлината трябва да е естествена.

Трептенето на осветителните тела предизвиква умора на очите. Това може да се провери много лесно - просто трябва да вземете мобилния си телефон и да заснемете осветителното тяло. Ако на екрана се вижда трептене, по-добре е да откажете от тази лампа. 

И най-важното -  не забравяйте за стандартите за осветеност. За спалня са достатъчни 150 lx, а за работната площ - 250 lx.

Неправилна цветова температура 

При избора на осветителни устройства повечето хора обръщат внимание само на тяхната мощност, което е голяма грешка. Светлината може да е мека, средна и наситена. 

Цветната температура се измерва в градуси по Келвин и е изписана на осветителния пакет.

3000K е топла светлина, подходяща за хол или спалня. За кабинета или кухнята трябва да изберете по-добро осветление, до 5000 К.

Нискокачествени довършителни материали

Когато ремонтират дома си, повечето хора се опитват да спестят пари, като забравят напълно за разумните граници.

Производителите са наясно с това им желание и намаляват качеството на собствените си продукти. В резултат на това тапетите, пластмасовите панели или окачени тавани могат да отделят токсини. Всички те ще бъдат незабележими, но организмът ни определено ще покаже определена реакция.

Преди да закупите някакъв материал, е добре да се запознаете със сертификатите му за качество. И да подходите към това много отговорно, тъй като некачествените довършителни материали могат да ви навлекат сериозни здравословни проблеми. 

Натрупване на прах

Прахът е силен алерген, който винаги нанася вреди на организма. Той може да се натрупва  върху възглавници или одеяла с естествен пълнеж; по книгите на рафта; по килими с дълъг косъм; във въздуха; върху зимните ви дрехи и т.н.

Ако във въздуха в дома ви има твърде много прах, можете да се възползвате от една малка хитрост и да си сложите овлажнител.

Стайни растения

Стайните растения осигуряват въздух и създават комфорт във всеки дом. Много хора обаче забравят, че по тях се натрупва страшно много прах.

Тъй като в цветята има и много влага, бактериите и гъбичните заболявания започват да се развиват. Затова е много важно редовно да избърсвате натрупалия се по цветята прах и да следите състоянието им, пише jenata.blitz.bg.

 

 

ключови думи:
дом напрежение

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април