Повече секс - по-добра памет

Повече секс - по-добра памет

Редовният секс е свързан с по-добра памет при жените, сочат нови изследвания. Предходни проучвания свидетелстват, че същото по всяка вероятност е валидно и за мъжете. Изследвана е т.нар. "работна памет". Тя е свързана със способността ни да задържаме и обработваме информацията в съзнанието и се смята за един от най-важните аспекти на паметта.

 

78 млади жени, тествани как запомнят лица и имена, попълват анкета за сексуалния си живот. Резултатите: Тези, които правят секс по-често, имат по-добри резултати на тестовете за памет. Връзката е особено силна при задачите за запаметяване на думи. Теорията на учените е, че сексът подобрява неврогенезата (развитието на нови мозъчни клетки) в участъците на мозъка, свързани с паметта, и по-специално хипокампуса.

 

Сексът може да увеличи нивата на невротрансмитери в мозъка, което на свой ред помага за растежа на мозъчни клетки в хипокампуса. Физическото натоварване, свързано със секса, както и увеличеният приток на кръв към мозъка, също могат да бъдат важни за подобряване на паметта.

 

Това не е първият път, когато сексът е свързан с благоприятни последствия за мозъка. Предишни изследвания са установили, че мъжете и жените, които са сексуално по-активни, са изложени на по-малък риск от деменция, пише iwoman.bg.

ключови думи:
памет секс

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април