Ето как да си направите кисело зеле по лесен начин

Ето как да си направите кисело зеле по лесен начин

Ах, киселото зеле, онзи вкус от зимите, когато бяхме деца, а бабите ни правеха най-вкусните сарми на света. Киселото зеле е ароматно, вкусно и хранително, а и може да се приготви по много начини, така че да изненадате всички със своите кулинарни умения.

Но за да готвите с кисело зеле, трябва да имате кисело зеле. А няма нищо по-хубаво от домашно приготвеното кисело зеле, което сте направили със собствен труд и желание.

Освен вкусно, то е и много полезно. Тази храна е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че в 200 грама  от киселото зеле се крие половината ни дневна доза витамин С, от която се нуждае организма ни.

Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт.

То се приготвя сравнително лесно в домашни условия, но все пак си има своите тънкости, рецепти и трикове, с които ще го направите майсторски.

Начин на приготвяне на кисело зеле:

1. Зелето се почиства от наранените листа и се измива. Външната част на кочана също се отрязва, с нож се правят 2 прореза на кръст във вътрешността на зелката с дълбочина от 3-4 см.

2. Зелките се подреждат плътно в бидона с кочана нагоре. Ако е необходимо, може някои от тях да се разрежат на две или на четири.

 3. В около 4 л. вода се разтваря добре 200г. от солта и се изсипват в бидон. Това се прави още два пъти, като вторият път се разтварят 600 г. сол в 10 л. вода.

4. Върху подреденото зеле се поставят предварително почистени 3-4 дървени летви и се затискат с речен камък.

5. След 3-4 дни сокът се източва на части и се връща в бидона. Процесът се нарича претакане. Повтаря се през няколко ни още 2-3 пъти.

Източник: Edna.bg

 

ключови думи:
кисело зеле

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април