За перфектно тяло и хормонален баланс: Сменяме кафето с вода

За перфектно тяло и хормонален баланс: Сменяме кафето с вода

Всеки човек има уникален химически и биологичен "дизайн”. Това е причината диетите да действат на едни, а на други - не. Оказва се обаче, че има вариант за постигане на хормонален баланс, който е общовалиден за всички дами. Диетата им помага да балансират настроението си, да не изпадат в депресия или истерия, да се справят с хроничната умора, да се фокусират по-добре върху задачите си и да елиминират проблемите с акнето и косопада. Много хора, които се опитват да живеят здравословно, съблюдават някакъв хранителен режим.

Всеизвестен факт е, че повечето от процесите в тялото се пречупват през това, което консумираме. Ето защо човек не бива да се изненадва от факта, че лекарите предпочитат първо да коригират хормоналния баланс на пациентите си чрез диета и едва след това да им предписват някакви медикаменти. Защото всичко започва в червата. Или иначе казано, ако човек се погрижи за храносмилането си, то това видимо ще се отрази на общото му здравословно състояние и външния вид.

Последните научни данни показват, че между здравето на червата и хормоналния баланс има пряка връзка. Елиминирането на вредните бактерии и намаляването на възпалителните процеси в стомашно-чревния тракт би подобрило работата на жлезите с вътрешна секреция. Древните китайски, индийски и японски лечители са знаели всичко това и са съветвали пациентите си да подбират продуктите, които слагат на трапезата си. Европейците, в това число и българите, все още има какво да наваксваме в това отношение.

Специалистите по хранене и диетика са систематизирали няколко основни правила, към които дамите с хормонални проблеми трябва да се придържат, ако искат да се чувстват добре. Според тях вместо с кафе денят трябва да започва с чаша топла и леко подкиселена вода -  с няколко капки натурален ябълков оцет или прясно изцеден лимон. Това "измива" червата и им помага да метаболизират по-добре мазнините. Освен това леко затоплената вода тонизира червата, т.е. "събужда" ги и ги подготвя за задачите им през деня. Първото основно хранене - обядът, трябва да внесе в организма достатъчно пробиотици, които освен за балансирането на чревната флора помагат и за коригиране на хормоните. Те се срещат в храни като киселото мляко, кефира, костния бульон, хлебната мая и т.н. Дамите трябва да се стремят да консумират поне един от тези продукти всеки ден. Протеините в менюто също са важни.

Това означава червените меса и мазните храни да бъдат заменени от пиле, риба и бобови растения. Хубаво е да зарежем пържолите за месец-два след празниците, когато сме прекалили със свинското и тежките храни. Жените с хормонален дисбаланс трябва да се стремят във всяко основно хранене (закуска, обяд и вечеря) да има поне по 15-20 грама протеини.

Добре би било в менюто да има и достатъчно здравословни мазнини. Те са градивен елементи на всички хормони и са особено полезни в производството на кортизол и адреналин. Могат да се набавят чрез консумацията на зехтин, кокосово масло, орехи и т.н. При хормонални проблеми трябва да се избягват въглехидратите.

Знайно е, че преработените храни и рафинираните захари могат да предизвикат възпаления в червата. Това включва имунната защита и тялото минава в отбрана, а това рефлектира върху хормоналния баланс.

Билки помагат да се обработят мазнините 

Ензимите помагат на червата да разграждат храната на по-малки частици, което улеснява нейната обработка и абсорбирането й през чревната стена в кръвния поток. Ето защо, когато една жена има храносмилателни проблеми и наддава на килограми, трябва да приема специални хранителни добавки. В тях трябва да се съдържат амилаза (ензим, който разгражда нишестето), липаза (ензим, който разгражда мазнините) и протеаза (ензим, който разгражда протеина). При недобре функциониращи черен дроб и жлъчка в хранителната добавка трябва да има билка, която да балансира работата на тези два органа, за да може по-бързо и лесно да се обработят и усвоят мазнините.

Примерно дневно меню

Закуска: Чаена чаша извара с едно варено яйце;

Обяд: Печена пилешка пържола със зелена салата;

Следобедна закуска: шепа орехи;

Вечеря: Филе от риба на фурна с картофена салата

Марина Асенова, Телеграф

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април