Магданозът - суперхрана със суперсили

Магданозът - суперхрана със суперсили

Магданозът не е просто завършека на вашата гозба, а подправка със суперсили! Действието й върху здравето са повече от невероятни, така че не се колебайте да я прибавите към ежедневното си меню.

Магданозът е богат на минерали, фолиева киселина, калций, фосфор, цинк, протеини, бета каротин и витамин А, В1, В2, В12, С, К и РР. Богат е на хлорофил, който помага за поддържане на добър имунитет. Изключително полезен при всякакви възпалителни процеси.

Листата и корените му можете да използвате при инфекции на бъбреците, пикочните канали, както и при камъни в бъбреците и жлъчката. Същевременно с това прочиства токсините от тялото. Слави се и със способността да действа като четка на кръвоносните съдове срещу натрупване на лош холестерол и да освежаваща дъха.

Магданозът съдържа алфа-линоленова киселина и омега 3 мастни киселини, които са отлична превенция срещу сърдечносъдови заболявания. Помага успешно и при артрит.

В него се съдържат флавоноидите: апигенин, апиин, крисоериол, лутеолин и етерични масла. Притежава антиоксидантни свойства върху организма. Етеричните масла неутрализират някои агенти виновници за раковите заболявания.

Зелената подправка е богата на витамин А, който е изключително важен за доброто зрение и растежа на костите. Чрез прием на 1 супена лъжица ще си набавите 10% от препоръчителната дневна доза витамин А и 192 микрограма бета-каротин. Магданозът съдържа и други два каротиноида: лутеин и зеаксантин, които предпазват от дегенерация свързана със стареенето.

Магданозът подобрява храносмилането и хормоналната активност. Притежава действие на естествен диуретик. При жените има доказано помощно средство срещу ПМС, като регулира цикъла и облекчава симптомите на менопауза. Благотворно е въздействието му срещу раздразнителност, депресия, суха кожа и косопад.

Единствено е препоръчително да го избягвате в големи количества по време на бременност, тъй като може да предизвика контракции на матката.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април