Огромни вълни-убийци кръстосват океаните

Огромни вълни-убийци кръстосват океаните

Заглавието звучи така, сякаш говорим за поредното антинаучно изследване, с което жълтите вестници обичат да впечатляват. 

Стама дума за огромни вълни, блуждащи около океана, които са способни да погълнат почти всеки кораб. За разлика от напълно предсказуемото цунами или буря, блуждаещата вълна се появява напълно внезапно, нараствайки по пътя, готова да погълне всичко по пътя си.

Както знаете, страхът има големи очи. Следователно дълго време съществуването на вълни-убийци се е смятало за морска приказка и дори за мит. Но някой от екипажа на кораба, на пътя на който застанала подобна вълна, заснел това чудовище на видео.

Интересното е, че амплитудата на възникване на вълната е почти независима от размера на водоема и времето. Събрахме всичко, което в момента знаем за явлението, от което се страхуват всички моряци, които излизат в открития океан.

Гигантска единична вълна, която се появява напълно непредвидимо в необятността на океана, дълго време се е смятала просто за част мита на моряците. Едва през миналия век учените действително получиха документирани доказателства за съществуването на това явление. Убийствената вълна може да достигне до 30 метра - това е за минута височината на четиринадесететажна сграда.

Най-странното е, че се появяват почти внезапно – изследователите все още не са успели да съставят никакъв, дори приблизителен алгоритъм за появата им. Следователно почти всеки кораб, който напуска откритото море, е застрашен да бъде "атакуван" от такова гигантско чудовище.

Причини за възникване

Никой не е разбрал напълно точните причини за това опасно явление. По-скоро има толкова много фактори, които могат да допринесат за образуването на измамна вълна, че е просто невъзможно да ги доведем до общ знаменател. Например обикновените вълни могат да се движат към течението, което ги забавя в една точка, да се обединят и да се превърнат в една гигантска вълна. Това се улеснява и от плитката вода, където вълните взаимодействат помежду си, дъното и течението едновременно. Следователно става невъзможно своевременно да се предвиди появата на измамна вълна, което означава, че също не е реалистично да се предпазим  от тях предварително.

Много дълго време гигантските блуждаещи вълни убийци се смятаха за празна измислица. И това е напълно разбираемо - просто прочетете отново заглавието! Освен това съществуващият математически модел на появата на морски вълни просто не позволяваше съществуването на внезапно възникваща водна стена с височина повече от двадесет метра. Но на 1 януари 1995 г. математиците трябваше да разработят аналитичната система наново: вълната, която се появи на петролната платформа "Dropner", надхвърли 25 метра. Митът се оказа верен и моряците дълго време не знаеха дали да се зарадват на потвърждението, или да започнат да се страхуват от вече съвсем реални вълни-убийци, пише Блиц.

ключови думи:
влна-убиец океан

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април