Водни подвизи с уейкборд

Една дъска, един влек, един райдър и много възможности за трикове
Водни подвизи с уейкборд

Тази седмица съм на вълна вода (убедете се тук и тук) и никой не може да ми отнеме това право! Още преди милиони години стихията е била от огромно значение за развитието на човешката цивилизация. Хората не само утоляват жаждата си с нея, но са се научили да я използват за напояване, лечение, а най-сетне – за удоволствие и като спортна среда. И ето, на – днес ще си говорим за един воден спорт, който представлява същинско удоволствие – уейкбордингът.

Името му идва от думата wake, с която на английски най-общо се обозначава следата, оставяна от плавателен съд. И действително, когато този спорт се заражда, уейкбордистите карат основно, пресичайки дирите на дърпащите ги моторни лодки. После, както ще видите, се възприемат и много по-различни "маршрути".

В действителност някои от моторните лодки не са пригодени за този спорт и могат да оставят диря, която създава дискомфорт на управляващия борда. Но в този случай той бива теглен най-често от дълги кабели, разположени над водата, тирове, АТВ-та и други. Каквото и средство за дърпане да се избере, каращият винаги се придържа към него с дръжки и въже.

Като вид спорт уейкбордингът е хибрид между водните ски и сърфа. Въпреки това, триковете, които могат да се правят с дъската, напомнят повече на изпълнения на сноуборд и скейтборд. Повърхността и формата на уейкборда са доразвивани през годините. Първоначално дъската била много по-тромава и тежка. Това не е позволявало на желаещите да я управляват лесно върху водната повърхност, да се издигат над водата и да се въртят във въздуха.

Всъщност, именно свойствата на съвременните уейкбордове да асистират каращия във всички тези движения, превръщат въпросния спорт в едно от най-впечатляващите и екстремни водни зрелища. Като прибавим, че човек може да се наслади на вълнуващо плъзгане със скорост между 29 и 39 км/ч, ни става още по-приятно. Най-прекрасното обаче е, че в България има изграден уейкбординг парк при езерото Казичене.

Ъ, преди да отпрашите натам, първо вижте ей-това видео. Наистина... водата и човешката изобретателност могат да сътворят чудеса!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май