Да преборим стреса с китайската гимнастика ЧиГун/ ЦиГун

Да преборим стреса с китайската гимнастика ЧиГун/ ЦиГун

В забързаното ни ежедневие е нормално да сме стресирани, дисбалансирани и напрегнати. В тези случаи е добре да се обърнем към мъдрите китайци. Те имат гимнастика, наречена ЧиГун или ЦиГун, която ще ви помогне да се справите с всички тези проблеми.

Какво представлява ЧиГун/ЦиГун?

Чигун е неразделна част от китайската традиция при работа с физическото ни тяло, като до голяма степен отговора на този въпрос може да ни даде превода на тази дума.

Чи (Ци) може да се преведе от китайски като дъх, въздух; традиционната китайска медицина го разбира и определя като жизнена енергия, която се включва в циклите (циркулацията) по каналите (меридианите) в нашето тяло.

1878792

Гун може да се преведе като работа, т.е. най-синтезирания смисъл на думата е работа с жизнената ни енергия. По време на тази работа, която в основата си представлява работа с дишането, практикуващия постига отпускане на напрежението в тялото, премахва излишния контрол над мускулите и засилва циркулацията на Чи по енергийните пътища на тялото, като по този начин се позволява и натрупване на тази енергия в нас. Фактически ние позволяваме движение, натрупване и развитие на жизнената ни енергия. Процес, в който човек става посредник между Космоса и Земята и постига единение с тях. Това засилва физическото ни и психическо здраве, както и възстановителните и защитни сили на нашия организъм.

Системата на тренировка представлява прости физически/ дихателни упражнения, ангажиращи тялото и ума и постигане на хармония между тях. Упражненията се изпълняват едновременно с тялото и мисълта, като по този начин се работи не само с физическото тяло, но и с енергийното, т.е. упражненията имат както външно, така и вътрешно съдържание. Движенията се изпълняват с произволна амплитуда (дълбочина), стига напрежението да е вярно, което ги прави изпълними за всички възрасти. Спокойно може да се каже, че ЧиГун е база за възстановяване, укрепване и развитие на физическото ни тяло, както и подготовката му за области от тетъра, балета, медицината,…… и се стигне и до подготовка по бойни изкуства. Практикуването му е ключ за извисяване на майсторството не само от майсторите от митичния манастир Шао Лин, но и за хора проумяли, че им е небходимо както външно, така и вътрешно развитие чрез постигане на външен и вътрешен баланс. Баланс, постигнат чрез системни занимания с една стара традиция в китайската култура, занимания водещи до хиляди ползи за здравето и развитието на човек.

1878790

Към системата на ЧиГун са включени и техники за самомасаж (за изучаване са включени три практики):

  • самомасаж на седем зони от човешкото тяло
  • самомасаж на четири зони от човешкото тяло
  • самомасаж на пет траектории (пътя) по човешкото тяло.

ЧиГун може да се практикува от всички възрасти, тъй като няма силови натоварвания.

Вижте къде и кога д апракткувате ЧиГун  София тук!

Постигнете своето личностно и духовно развитие! Повече информация вижте във фейсбук страницата на School for change!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

ключови думи:
преборим стрес

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април