За алкохола и спорта

И има ли нещо общо между тях?
За алкохола и спорта

Най-важното

Хей, атлети! Ако имате нужда от нещо, то определено не е алкохол, а от няколко подходящи хранителни добавки :) Ето тези, например. 

О, да! Още през далечната 1990-та група от многоуважавани учени откриват, че между консумацията на алкохол и спортуването съществува интересна корелация ;)

Учудващо или не, експертите установяват, че колкото по-активно се занимават хората със спорт, толкова по-склонни са те да увеличават приема на спиртни напитки... Аха! 

Няколко години по-късно пък, през 2009-та, става ясно и друго: че съществува с 10% по-голяма вероятност "пиячите" (без значение пол и възраст) да избират по-високо интензивни физически дейности, като тичането, например.

Нещо повече, изводът от тогава проведено мащабно изследване е, че редовните любители на бутилката тренират обикновено с 10 минути повече от умерените консуматори на алкохол и с 20 минути повече от въздържателите. Иначе казано, спортуват най-много от всички посочени представители.

Което противоречи на широко разпространената представа, че "нетрезвениците" са физически неиздържливи и практикуват единствено... лежанка на дивана :) 

inm.com

Всъщност, явлението е изключително интересно и тепърва подлежи на "дисекция". Една от тезите за случването му обаче, твърди, че то е пряко свързано с т. нар. сутрешен феномен след алкохолна сесия.

Повечето жени, например, си дават сметка, че предната вечер са попрекалили с пийването и в резултат - с хапването. Така, на сутринта мадамите усещат осезаема нужда да потренират повече, за да изгорят излишните калории. Но го има и другото обяснение: мацките му отпускат края и си позволяват да пият именно, защото знаят, че спортуват редовно и, че няма смисъл да се тревожат за талията си.

Всичко това обаче все още не дава отговор на въпроса защо интензивното спортуване активира алкохолен апетит. Някои експерти се обединяват около позицията, че има хора, които просто са търсачи на силни усещания. С други думи, след вдъхновяваща фитнес сесия въпросните ентусиасти дирят достойно продължение... в бара. По природа социални натури, те се нуждаят от постоянна реализация и себеизява. 

Възможно обяснение за специфичната връзка между алкохола и спорта остава и необходимостта за справяне със стреса. И двете активности стимулират производството на серотонин – или т.нар. хормон на щастието, който носи приятни усещания и успокоение.

Едно е сигурно: с алкохола не трябва да се прекалява. Защото, рано или късно, злоупотребата с него може да доведе до здравословни проблеми, които впоследствие да възпрепятстват фитнес стремежите на всеки един индивид. 

Темата е дълга, да. Затова спираме дотук. Но преди това нека ви попитаме: забелязвате ли редовната физическа дейност да увеличава нуждата ви от прием на алкохол? Или става обратното? Споделете! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април