Плува ли се на пълен стомах?

Ако ви се плува след всичкото това плюскане...
Плува ли се на пълен стомах?

Чували сте го, как да не сте го чували. Никакво плуване минимум един час след ядене! Защото иначе ви чака най-страшното от страшните – ще се удавите и ще бъдете разкъсани от стадо подивели кракени*. В тази или в обратната последователност.

Но всяко нещо по реда си. Преди да стигнем дотам, трябва да видим какво се случва в тялото, след като сме го нахранили. То не е глупаво и знае, че за целите на храносмилането трябва да подобри кръвообращението в областта на стомаха и червата. Разбира се, до известна степен това се случва за сметка на кръвоснабдяването на крайниците. Тези, с които плувате, сещате ли се?

Именно това е причината много хора и до днес да вярват, че плуването на пълен стомах може да доведе до крампиране на ръцете или най-вече на краката поради недостиг на кръв (тоест, на кислород и хранителни вещества, по-специално – на електролити).

Първо на първо, какво ще рече пълен стомах? Защото, доколкото ни е известно, продължителността на престоя на храната в този орган може да бъде от 3 до 5 часа. И никак не е сигурно как точно се е стигнало до фиксирането на едночасовия времеви период, в който не трябва да се плува. Тоест, какво прави останалите от 2 до 4 часа по-безопасни, при положение, че тогава пак имаме храносмилане в стомаха?

Второ на второ (и тук вече трябва да внимавате), досега няма нито един регистриран случай на удавяне, дължащо се от плуване, непосредствено след хранене. Не съществуват и изследвания, установяващи връзка между плацикането на пълен стомах, от една страна, и крампирането, от друга. Крампите представляват достатъчно често срещано явление, независимо дали сте яли или не. Знае се, че излизането от подобна ситуация често е въпрос на самообладание.

Единствената разумна препоръка, която можем да дадем след казаното дотук, е "Ако сте преяли обилно, по-добре не плувайте със състезателно темпо, за да не предизвикате ожесточена конкуренция за кръв между крайниците и стомаха си". Останалото са бабини деветини.

 

* В името на коректността трябва да уточним, че кракените не се събират на стада, а на пасажи

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май