С какво може да заместите овесените ядки

С какво може да заместите овесените ядки

Обичате ли овесени ядки? Може би са една от любимите ви закуски, допълнение към палачинки, десерти, домашен хляб, овесени барчета. Но е възможно вкусът им изобщо да не ви допада или да имате непоносимост към тях.

Споделяме 4 здравословни алтернативи на овесените ядки, с които може да ги замените, ако ви се хапва нещо вкусно или искате малко разнообразие в менюто си.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е отличен заместител на овесените ядки. Всъщност той е много сходен с тях, защото също е пълнозърнеста храна, богат е на фибри, магнезий, желязо, витамини от групата В, но не дразни така стомаха, както овесът. Кафявият ориз е подходящ за сутрешна закуска дори под формата на каша.

Ако към овесената каша сте добавяли ядки, плодове, кисело мляко, мед, същото може да направите, само че с кафяв сварен ориз. Този вид ориз е подходящ и за диета. В допълнение, може да намерите в магазините брашно от кафяв ориз, което е подходящо за различни видове печива, мъфини включително.

Теф

Това е етиопска зърнена култура без глутен. Богата е на магнезий, цинк, калий, фибри, протеини, калций, аминокиселини, витамин С. Има малко мазнини. Теф спомага за контрола на кръвната захар, полезен е за здравето на костите. Може да го намерите и под формата на брашно, с което може да приготвяте различни печива. Със сварен теф може да си приготвите вкусна купичка каша, като овесената, само че с теф. Остава само да добавите любимите ви съставки.

Киноа

Вкусен и много популярен заместител на овесените ядки. Киноата не е само за добавка към салати и солени ястия. Най-хубавото е, че не съдържа глутен, но има полезни въглехидрати, фибри, витамини, минерали. Засища, дава енергия. Киноата е подходяща също за диета, приготвяне с плодове, мед, кисело мляко. Някои рецепти за смути например включват овесени ядки. Заместете ги със сварена киноа. С киноа може да приготвяте вкусни здравословни десерти, с брашно от киноа и чудесни печива, пише az-jenata.bg.

Семена от чиа

Суперхрана, богата на фибри, омега-3 мастни киселини, калций, протеини и други важни хранителни елементи. Семената от чия са подходящи за вашите любими десерти, смутита, може да ги накисвате в кисело, прясно, ядково мляко и да добавяте любимите ви съставки. Да ги комбинирате с кафявия ориз, киноата. Полезни за здравето на сърцето, мозъка, подобряват храносмилането и също са подходящи за здравословната ви диета.

                                                             

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април