Знаете ли, че...


пилешкото месо има влияние върху функционирането на мозъка?
Пилешкото месо е полезно поради...

пилешкото месо има влияние върху функционирането на мозъка?

Пилешкото месо е полезно поради високото съдържание на протеини, витамини и минерали. То е източник на важни хранителни вещества като желязо, цинк и витамин Б12, които са от съществено значение за здравето на костите, имунната система и метаболизма. Пилешкото месо съдържа и селен, който е антиоксидант и помага за защитата на клетките от увреждане. Бедно е на мазнини и калории и е отличен избор за поддържане на здравословно тегло и контролиране на холестерола. Пилешкото месо е източник на пълноценен протеин, който доставя всичките девет основни аминокиселини, необходими за тялото. Аминокиселините са основният градивен елемент на клетките и се използват за синтез на протеини в тялото.

Протеинът е необходим за много функции в човешкото тяло, като съсирване на кръвта, имунитет, баланс на течности, растеж и развитие, както и производство на хормони, антитела и ензими. Пилешкото месо е богат източник на пълноценен протеин, като различните части могат да осигурят различни количества протеин - например порция от около 90 г пилешки гърди съдържа 26 грама протеин, пише puls.bg . Бялото пилешко месо е по-здравословна алтернатива на червеното и преработеното месо, които са свързани с увеличен риск от различни заболявания. 

Диетичните протеини са ключови за възстановяване и изграждане на мускулна тъкан. В комбинация с упражнения за устойчивост, по-високият прием на протеин увеличава мускулната маса и сила. Те също така помагат за запазване на мускулната маса при ограничаване на калориите и загуба на тегло.

Пилешкото месо, особено без кожа, е богат източник на протеини с ниско съдържание на калории. Проучвания показват, че консумацията на пилешко месо като част от диета може да намали риска от затлъстяване, вероятно поради високото съдържание на протеини. Протеинът има по-висок термичен ефект от въглехидратите и мазнините, като тялото изгаря повече калории при усвояването и метаболизирането му. Той също така помага за запазване на чиста мускулна маса, предотвратявайки забавянето на метаболизма по време на загуба на тегло. 

Пилешкото месо е източник на холин и витамин В12, които играят важна роля в развитието и функционирането на мозъка. Недостатъчният прием на холин по време на бременност може да бъде свързан с рискове за развитието на дефекти на невралната тръба. Изследвания показват, че по-високият прием на холин по време на бременност може да донесе когнитивни ползи за бебетата. По-високият прием на холин може да има защитно действие срещу когнитивен спад при възрастни хора. Освен това, приемът на витамин B12 може да подпомогне здравето на мозъка. При бебетата, чиито родители имат ниски нива на витамин B12 съществува по-голям риск от забавен растеж, нарушена психомоторна функция и недостатъчно развитие на мозъка, което може да бъде непоправимо.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май