Празникът у дома

На Никулден, Коледа или... всеки друг ден може да бъде прекрасен
Празникът у дома

Знаете ли какво гласи една от легендите за Николай Чудотворец? Че той спасил живота на един моряк, като запушил дупката в лодката му с шаран. Е, сещате се, че оттам иде и почитта към тази риба на всеки 6-ти декември. Този покровител на рибите е направил от нищо не просто нещо, а цяло чудо. Нашето искрено преклонение пред него за това, че е мислел не само творчески, но и напълно практично! Във връзка с това искаме да напомним, че...

Празникът е точно толкова хубав, колкото си го направим. И то не благодарение на конфетите и фанфарите, които ни предлагат срещу двойно заплащане, а благодарение на продуктите, които сами напазаруваме, подаръците, които сами опаковаме и пожеланията, които отправим от сърце.

Може би не харесвате идеята за празник, чието приготовление отнема повече време от самото парти? Не искате да се омирисвате на ядене, да опаковате подаръци, да звъните по телефона и да пишете честитки? А къде е тогава удоволствието от празника? Най-прекрасното нещо е да научим да се отдаваме, за да получим удоволствие от изживяването, каквото и да е то.

По тази логика, колкото повече приготовления хвърлим за едно празненство, толкова по-хубаво ще си изкара патронът на именния/рождения ден. Ние пък ще изпитаме двойно по-голяма радост и удовлетворение, защото сме направили всичко с добро чувство.

Старанието ни няма да остане незабелязано, защото чиниите ще са лъснати до блясък, празничното ядене ще е на ниво, напитките ще бъдат подбрани с вкус – компанията ще е щастлива, защото домакините са се постарали да им доставят удоволствие. Споделеното щастие е двойно по-голямо, нали?

Знам добре, че наемайки се с подобни приготовления, домакините не си почиват пълноценно. Цялата работа по разчистването на следпразничната територия е доста тегава история.

Но пък единственото нещо, с което наистина разполагаме на този свят, е отговорността към нашите близки, приятели и любими хора. Какво ни остава, освен да я поемем с достойнство и да извлечем най-хубавото от нея? Едва след като го направим, бихме могли да скръстим крак върху крак.

И да си отпразнуваме празника с чиста съвест :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май